Fost ministru polonez de Externe: Nemții nu consideră Rusia o amenințare, deoarece speră într-o alianță împotriva SUA

  • 18 Mai 18:38
Fost ministru polonez de Externe: Nemții nu consideră Rusia o amenințare, deoarece speră într-o alianță împotriva SUA

Participând la construcția conductei de gaze Nord Stream și Nord Stream-2, Germania și-a pus interesele economice peste interesele vecinilor săi și deasupra intereselor geostrategice ale întregii Europe, afirma fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski, într-un interviu acordat Die Welt.

Încă din 2006 Sikorsky a comparat construcția Nord Stream cu Pactul Molotov-Ribbentrop: în opinia diplomatului polonez, la acea dată mulți nu au apreciat pozitiv declarația, dar acum tot mai mulți germani își dau seama că Nord Stream nu a fost o idee bună, notează Pagina de Rusia.

În plus, Sikorski a menționat că Germania ar trebui să acorde mai multă atenție politicii de apărare și securitate. El spune că bugetul Bundeswehr-ului este de patru ori mai mare ca cel al armatei poloneze – dar, în același timp, Polonia are mai multe tancuri care funcționeaza comparativ cu Germania. Fostul ministru subliniază că situația precară a Bundeswehr-ului îi îngrijorează pe partenerii Germaniei.

Totodata, Sikorski a menționat separat că Germania este din nou în zona de distrugere a rachetelor ruse desfasurate la Kaliningrad – în același timp, el nu observa ca nemții sa se discute serios aceasta problema. „Cred că în Germania nu percep Rusia drept o amenințare, deoarece mulți cred că este posibil să se formeze o alianță cu Rusia împotriva Statelor Unite”, crede diplomatul polonez, citat de Die Welt.

În același timp, politicianul observă: în ciuda faptului că, din punctul de vedere al germanilor, Rusia este mai importantă decât Polonia, cifra de afaceri germano-poloneză depășește cu mult comerțul germano-rus. Sikorski adauga cu satisfacție că relațiile dintre Polonia și Germania devin din ce în ce mai apropiate. În ceea ce priveste problemele controversate, cum ar fi cea a reparațiilor germane pentru cel de-al Doilea Război Mondial, acestea trec in planul secund.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
11,96 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Tue
16 °C
Wed
16 °C
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3784 -0.0178
USD 17.5601 -0.0305
RON 4.0724 -0.0107
UAH 0.7131 -0.0040
RUB 0.2737 0.0021
Arhivă Radio Chișinău