Fost ministru polonez de Externe: Nemții nu consideră Rusia o amenințare, deoarece speră într-o alianță împotriva SUA

  • 18 Mai 18:38
Fost ministru polonez de Externe: Nemții nu consideră Rusia o amenințare, deoarece speră într-o alianță împotriva SUA

Participând la construcția conductei de gaze Nord Stream și Nord Stream-2, Germania și-a pus interesele economice peste interesele vecinilor săi și deasupra intereselor geostrategice ale întregii Europe, afirma fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski, într-un interviu acordat Die Welt.

Încă din 2006 Sikorsky a comparat construcția Nord Stream cu Pactul Molotov-Ribbentrop: în opinia diplomatului polonez, la acea dată mulți nu au apreciat pozitiv declarația, dar acum tot mai mulți germani își dau seama că Nord Stream nu a fost o idee bună, notează Pagina de Rusia.

În plus, Sikorski a menționat că Germania ar trebui să acorde mai multă atenție politicii de apărare și securitate. El spune că bugetul Bundeswehr-ului este de patru ori mai mare ca cel al armatei poloneze – dar, în același timp, Polonia are mai multe tancuri care funcționeaza comparativ cu Germania. Fostul ministru subliniază că situația precară a Bundeswehr-ului îi îngrijorează pe partenerii Germaniei.

Totodata, Sikorski a menționat separat că Germania este din nou în zona de distrugere a rachetelor ruse desfasurate la Kaliningrad – în același timp, el nu observa ca nemții sa se discute serios aceasta problema. „Cred că în Germania nu percep Rusia drept o amenințare, deoarece mulți cred că este posibil să se formeze o alianță cu Rusia împotriva Statelor Unite”, crede diplomatul polonez, citat de Die Welt.

În același timp, politicianul observă: în ciuda faptului că, din punctul de vedere al germanilor, Rusia este mai importantă decât Polonia, cifra de afaceri germano-poloneză depășește cu mult comerțul germano-rus. Sikorski adauga cu satisfacție că relațiile dintre Polonia și Germania devin din ce în ce mai apropiate. În ceea ce priveste problemele controversate, cum ar fi cea a reparațiilor germane pentru cel de-al Doilea Război Mondial, acestea trec in planul secund.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
21 °C
câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:3,1 m/s
Wed
19 °C
Thu
18 °C
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C

Curs oficial BNM 16 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9942 0.0075
USD 17.7285 -0.0241
RON 4.2252 0.0010
UAH 0.6847 -0.0001
RUB 0.2831 0.0016
Arhivă Radio Chișinău