Fost ministru al Sănătății: Pentru a ține sub control virusul SARS-CoV-2 este nevoie ca 90 la sută din populația R.Moldova să fie vaccinată împotriva COVID-19
-
12 Ianuarie 2021 13:53
Pentru a ține sub control virusul SARS-CoV-2 este nevoie ca 90 la sută din populația Republicii Moldova să fie vaccinată împotriva COVID-19. De această părere este doctorul habilitat în științe medicale, Mihai Magdei, fost ministru al Sănătății, care susține că, deși, Republica Moldova a trecut prin mai multe campanii de imunizare este important gradul de implicare a cetățenilor și conștientizarea importanței vaccinării.
Autoritățile din sănătate au anunțat că primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât la început de februarie să înceapă campania de imunizare. Nu se cunoaște, deocamdată, producătorul vaccinului, numele căruia ar urma să fie făcut public zilele următoare.
Ministerul Sănătății își propune drept scop vaccinarea a 70 la sută din populația țării. Fostul ministrul al Sănătății, Mihai Magdei, consideră, însă, că pentru a controla virusul este nevoie ca cel puțin 85 la sută din populație să fie vaccinată, iar un accent deosebit trebuie pus pe imunizarea în capitală.
Dacă vrem să punem virusul la respect atunci trebuie să avem vreo 85%-90% de vaccinări. Desigur că trebuie de analizat cei care au făcut în ultimele trei luni COVID-19, aceștia ar putea administra mai târziu vaccinul. Cei care au suportat virusul în luna martie, aprilie trebuie incluși mai târziu în planul de imunizări. Este necesitatea să fie aplicată, în primul rând, în Chișinău. Chișinăul este sursa de infectare a populației. Aici este circulația transportului, aici este HoReCa, aici este economia națională, aici sunt instituțiile medicale unde ponderea specialiștilor care lucrează în instituțiile medicale este una majoră. Nu putem compara cu Taraclia sau chiar nici cu Bălți.
Cel puțin jumătate de milion de doze vaccin ar fi necesare pentru populația din capitală, estimează Mihai Magdei. Important, accentuează el, să fie de la același producător. Mai mult, doctorul habilitat în științe medicale subliniază că vaccinarea populației ar oferi un răgaz medicilor care de mai bine de zece luni lucrează în prima linie.
Acum când primim vaccinul avem o șansă să începem curățarea instituțiilor, să le dăm răgaz. Aici sunt cei mai mulți infectați și sursele de infecție vin din instituțiile medicale și să avem un răgaz că să știm ce facem mai departe, cum ne pregătim mai departe, cum majorăm capacitățile de răspuns la orice infecție.
Mihai Magdei a criticat faptul că în ultimele zile se fac tot mai puține teste pentru detectarea virusului sugerând că R. Moldova nu ar avea suficiente teste în stoc.
Este prea puțin în condițiile pandemiei. Cred că iar se termină testele. Trebuie să testăm mai mult și anume în municipiul Chișinău și mai ales pe cei fără simptome să le explicăm lor să se izoleze. Aceștia sunt sursa de infectare.
Anterior, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, actuala consilieră a șefului statului în domeniul sănătății, menționa că sistemul sanitar nu este pregătit de vaccinarea împotriva COVID-19 nici organizațional și nici tehnic. Sistemul dispune doar de un singur frigider care asigură o temperatură de minus 80 de grade Celisus pentru stocarea dozelor de vaccin. Ministerul Sănătății a anunțat că până la sfârșitul lunii ianuarie patru frigidere pentru depozitarea vaccinurilor vor ajunge în Republica Moldova.