Fost lider interlop, decorat de Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii (Anticoruptie)

  • 21 Septembrie 2020 10:15
Fost lider interlop, decorat de Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii (Anticoruptie)

Controversatul om de afaceri, Mihail Aizin, alias Kitaeț, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat recent de președintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii. Aizin s-ar afla și în spatele unor atacuri raider, se arată într-un material realizat de Anticoruptie.md.

Potrivit sursei citate, Mihail Aizin și fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii 90 la evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un lider al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999. Larisa Nefiodkina, văduva lui Rotari, a declarat într-un interviu în presă că Mihail Aizin era invitat la toate sărbătorile și evenimentele de familie.

În 2004, când fostul președinte Vladimir Voronin a declarat război criminalității organizate, Mihail Aizin, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova.

În prezent, Mihail Aizin este fondator sau co-fondator al mai multor întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv al celei care deține lanțul de supermarkete Fidesco. Aizin ar mai controla și alte afaceri, cum ar fi piața de pe strada Calea Basarabiei din Chișinău.

Anterior, regretatul om de afaceri Leonid Volneanschi, fondatorul centrului comercial Elat, l-a acuzat public pe Mihail Aizin că a organizat un atac raider și l-a deposedat, în 2011, de pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce se afla în Israel pentru o intervenție chirurgicală. De gestionarea complexului Elat se ocupă acum Simion Șpigheli, alias Sima, cunoscut ca persoană de încredere al lui Mihail Aizin.

Ordinul Gloria Muncii se conferă pentru rezultate excepționale în muncă, activitate publică de vază și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei, sportului, vieții publice sau social-economice. Igor Dodon a mai oferit distincția respectivă consilierei socialiste Elena Hrenova, ziaristului Mihai Conțiu, deputaților socialiști Oleg Savva și Vlad Bătrîncea.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău