Forumul „Granițe comune, beneficii comune”. Au fost stabilite mai multe parteneriate transfrontaliere Republica Moldova – România

  • 29 Mai 2023 14:22
Forumul „Granițe comune, beneficii comune”. Au fost stabilite mai multe parteneriate transfrontaliere Republica Moldova – România

Peste 150 de reprezentanți ai autorităților publice, organizațiilor societății civile, instituții publice și private din Republica Moldova și România și-au dat întâlnire la 23 mai în cadrul Forumului „Granițe comune, beneficii comune”, desfășurat la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de către Oficiul Antenă al Secretariatului Tehnic Comun al Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, găzduit de I.P „Oficiul pentru Gestionarea Programelor de Asistență Externă”, se arată într-un comunicat al Interreg NEXT România-Republica Moldova.

Forumul de parteneriat a fost dedicat potențialilor beneficiari - autorităților publice, organizații neguvernamentale, organizații de cercetare etc., atât din Republica Moldova, cât și din România (județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați), interesate de cooperare și parteneriat transfrontalier în cadrul Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova. Participanții la eveniment au avut oportunitatea de a se informa despre noul Program, de a discuta ideile de proiect, stabili parteneriate eligibile pentru propunerile sale și a împărtăși bune practici ale proiectelor actuale.

„Stabilirea unui parteneriat durabil este cheia succesului oricărui proiect. Obiectivele și viziunea comună, comunicarea permanentă și asumarea comună a riscurilor sunt garantul implementării și realizarea tuturor indicatorilor”, este de părere Elena Tăutu, Șef Secția afaceri europene, Direcția relații internaționale și afaceri europene, IGP și una dintre participanții la Forum.

Iar Gheorghe Chirman, Șef Serviciu resurse și investiții din cadrul Consiliul raional Căușeni, prezent și el în sală, consideră că proiectele implementate în comun ar aduce beneficii cetățenilor de pe ambele părți ale frontierei: „Accesarea fondurilor din noul Program ar face ca transferul de experiență, consolidarea și managementul exemplar să îmbunătățească situația atât în Republica Moldova, cât și România, prin implementarea proiectelor cu impact benefic pentru societate. Forumul a permis pe viu să contactăm potențiali parteneri și să discutăm ideea noastră comună de proiect”.

La rândul lor, partenerii din România au apreciat evenimentul drept unul practic și util: „Evenimentul a fost foarte util, practic, cu posibilități de noi parteneriate de un mare interes pentru toți potențialii beneficiari din cadrul Programului”, a menționat Abdullah Cheikh Parmena Elena, Consilier juridic, Consiliul județean Iași.

„Sunt întreprinzător și am investiții atât în România, cât și Moldova. Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova este foarte bun, iar Moldova trebuie pregătită pentru a adera la UE”, a spus Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Iași.

Aprobat pe data de 30 noiembrie 2022 de Comisia Europeană, Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă confinanțarea statelor participante. Condițiile programului sunt că în proiect pot fi maximum patru parteneri, cel puțin unul înregistrat în România (județele Iași, Vaslui, Botoșani, Galați) și cel puțin unul înregistrat în Moldova. Proiectele finanțate vor aduce beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei în vederea îmbunătățirii educației, asistenței medicale și a conservării naturii, luând în considerare următoarele obiective de politici: Comunități verzi, Dezvoltare socială transfrontalieră și Cooperare transfrontalieră.

Programul va investi în prevenirea și reziliența riscurilor de dezastre naturale, în educație și formare, în conservarea biodiversității, contribuind în același timp la dezvoltarea economică a comunităților locale. De asemenea, va fi finanțat sectorul medical prin investiții în infrastructură și echipamente medicale noi de ultimă generație. Programul va mai investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

În cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 (actual) sunt implementate 84 de proiecte pe teritoriul Republicii Moldova, cât și a României. Mulțumită suportului oferit, peste 200 de beneficiari de granturi, de pe ambele maluri ale Prutului, beneficiază de investiții în infrastructură medicală, în infrastructura de educație și cea de transport, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei aflate la granița cu Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău