Forumul de Afaceri R.Moldova – România | „Să creștem potențialul prezenței firmelor românești în R. Moldova, așa cum sunteți dumneavoastră prezenți în România”

  • 31 Ianuarie 2019 12:44
Forumul de Afaceri R.Moldova – România | „Să creștem potențialul prezenței firmelor românești în R. Moldova, așa cum sunteți dumneavoastră prezenți în România”

România rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Anul trecut, volumul comerțului bilateral dintre cele două state a atins cifre istorice, ajungând la două miliarde de dolari, potrivit datelor prezentate la Forumul de Afaceri R. Moldova – România, desfășurat la Chișinău.

În 11 luni ale anului 2018, volumul comerțului dintre Republica Moldova și România a atins un nivel record de un miliard 500 milioane de dolari, cu o creștere de 27,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, fără a include comerțul cu agenții economici din regiunea transnistreană.

Președintele Camerei de Industrie și Comerț de la Chișinău, Sergiu Harea a declarat că oamenii de afaceri din R. Moldova vor iniția noi afaceri și colaborări în România.

„ În 2019 vom avea expoziții „Moldova prezintă” la Brașov, Iași și Arad, unde vom iniția noi afaceri și colaborări. Volumul exporturilor către România a constituit 729 de milioane, iar importurile-774 milioane de dolari. Este cea mai mare creștere, iar România este cel mai important partener comercial al R. Moldova”, a subliniat Sergiu Harea. 

Pe piața română sunt peste 5600 de firme cu capital moldovenesc, iar oamenii de afaceri de la București își doresc să fie mai prezenți în Republica Moldova, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Oficialul a menționat că R. Moldova reprezintă pentru România a treia piață extra-comunitară de desfacere a produselor românești.

„Potrivit datelor despre mediul de afaceri, în 2018, 117, 5 milioane de dolari americani este valoarea capitalului românesc subscris, România ocupând locul II după acest criteriu în R. Moldova. 1763 de firme cu capital românesc sunt înregistrate în R. Moldova. În România există 5607 firme cu participare de capital din R. Moldova, ocupând locul 40 în topul investitorilor străini în România. Produsele din R. Moldova sunt deja asimilate de consumatorii români, ne-ați creat dependențe”, a afirmat Ambasadorul. 

Și oamenii de afaceri români prezenți la forum au spus că vor să fie mai prezenți în R. Moldova, inclusiv pentru a putea accede ulterior spre alte piețe din estul Europei. Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Vaslui, Ionel Constantin.

 „Eu cred că potențialul României și Republicii Moldova este mult mai mare, cred că Moldova este o poartă spre statele CSI și poate înlesni o colaborare a noastră cu statele din Est(...) Să creștem potențialul prezenței românești în R. Moldova, astfel încât să fie prezente firmele românești aici, așa cum sunteți dvs în România”, a declarat Ionel Constantin. 

La Forumul de Afaceri Republica Moldova – România, desfășurat la Chișinău,  participă peste 100 de agenți economici din cele două state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău