Forumul „Cinema Hora”: oportunitate unică de a promova țara noastră ca destinație de filmare, de a atrage potențiale investiții străine și de a stimula turismul

  • 17 Decembrie 2023 11:40
Forumul „Cinema Hora”: oportunitate unică de a promova țara noastră ca destinație de filmare, de a atrage potențiale investiții străine și de a stimula turismul

La Chișinău se desfășoară, în premieră, pe 16 și 17 decembrie, forumul internațional dedicat industriei de film - „Cinema Film”. La eveniment participă 70 de cineaști independenți, producători, reprezentanți ai fondurilor de film și ai asociațiilor cinematografice din 20 de țări europene, informează Radio Chișinău.

Prezentă la la deschiderea Forumului CinemaHora 2024, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a apreciat evoluția cinematografiei moldovenești din ultimii ani și recunoașterea internațională a regizorilor din Rep. Moldova. Șefa statului i-a îndemnat pe realizatorii de film din R. Moldova și pe cei internaționali să colaboreze în coproducții care să se relateze despre vremurile dificile când ne confruntăm cu un război la hotar.

Forumul «Cinema Hora» reprezintă o oportunitate unică de a promova țara noastră ca destinație de filmare, de a atrage potențiale investiții străine și de a stimula turismul, a spus directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev. Ea a subliniat oportunitatea acestui forum de a oferi un loc distinct Rep. Moldova pe harta filmului european.

În prima zi a Forumului „Cinema Hora” participanți din țară și străinătate s-au reunit pentru a lua parte la sesiuni de discuții axate pe teme cruciale pentru industria cinematografică. Printre subiectele dezbătute s-au numărat explorarea ecosistemului cinematografic internațional, a abordărilor creative în finanțarea proiectelor cinematografice, sinergia coproducțiilor. În plus, s-a abordat și rolul femeilor în film și televiziune.

A doua zi a evenimentului Cinema Hora va avea loc la centrul „Artcor”. Participanții, reprezentanți ai industriei cinematografice din Republica Moldova, vor aduce în atenție proiectele câștigătoare ale concursului finanțat de Centrul Național al Cinematografiei. De asemenea, aceștia vor explora posibilități de colaborare cu potențiali parteneri europeni pentru proiecte cinematografice viitoare.

Forumul dedicat industriei de film este organizat de Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău