Forum mass-media | Jurnaliștii independenți muncesc în condiții de insecuritate, fiind tot mai amenințați și mai intimidați

  • 29 Noiembrie 2018 13:54
Forum mass-media | Jurnaliștii independenți muncesc în condiții de insecuritate, fiind tot mai amenințați și mai intimidați

Jurnaliștii independenți din Republica Moldova muncesc în condiții de insecuritate, fiind tot mai amenințați și mai intimidați în activitatea lor. Totodată, problemele cele mai grave ale mass-media rămân propaganda străină și dezinformarea.

În Republica Moldova există foarte puțini jurnaliști independenți, majoritatea instituțiilor de presă fiind controlate de politicieni. Reprezentanții mass-media neafiliată politic sunt de multe ori intimidați, iar autoritățile permit astfel de atitudini față de jurnaliști, atenționează președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, în cadrul unui forum mass-media, care se desfășoară la Chișinău. 

„În acest an, jurnaliști independenți, în special sau cei care critică puterea, au activat în condiții de insecuritate, întrucât au devenit mai dese intimidările și amenințările la adresa lor, pe fundalul lipsei aproape totale de reacție eficientă din partea autorităților de stat. Nu există o voință reală a autorităților să schimbe situația presei, nu este voință ca în Republica Moldova să existe și altă presă decât media holdingurile puterii”, a subliniat Viorica Zaharia.

Și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a subliniat importanța unei mass-media libere la Chișinău, transparență și competiție corectă în domeniul audiovizualului, conform angajamentelor asumate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană:

„În relația sa cu Republica Moldova, Uniunea Europeană oferă prioritar importanță libertății mass-media și pluralismului, astfel încât cetățenii să aibă acces la informații obținute într-o manieră liberă și nerestrictivă”, a declarat Peter Michalko.

Republica Moldova trebuie să facă față unor provocări precum știrile false sau propaganda străină, observă ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Derek Hogan.

„Propaganda străină și dezinformarea au drept scop subminarea progresului R. Moldova pe calea aleasă; informațiile false și derutante produse chiar aici conduce la această confuzie, astfel încât este foarte dificil pentru cetățenii din R. Moldova să înțeleagă ce se întâmplă în interiorul țării lor”, a menționat ambasadorul. 

Organizațiile de media au denunțat în ultimul timp mai multe abuzuri ale politicienilor și forțelor de ordine asupra jurnaliștilor și îngrădirea accesului acestora la diverse evenimente politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău