Forum dedicat Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027

  • 23 Mai 2023 15:58
Forum dedicat Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027

Mai mulți potențiali beneficiari ai proiectelor care pot primi finanțare prin Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027 au participat la un Forum dedicat proiectului. Participanții au putut afla informații despre noul Program, dar și să stabilească parteneriate pentru propunerile de proiecte și găsească parteneri potriviți pentru a discuta despre dezvoltarea ideilor de proiecte, transmite IPN.

Condițiile programului sunt că în proiect pot fi maximum patru parteneri, cel puțin unul înregistrat în România (Iași, Vaslui, Botoșani, Galați) și cel puțin unul înregistrat în Moldova, partenerii sunt organizații publice sau non-profit, iar o organizație acționează ca partener lider.

Rodica Sturza, doctor habilitat, profesor universitar în cadrul Universității Tehnice din Moldova, este beneficiar lider în cadrul unui proiect de valorificare inteligentă a deșeurilor industriale agro-alimentare. Profesoara a menționat că a fost lansat un site al proiectului și s-a făcut un sondaj de opinie la peste 250 de întreprinderi de prelucrare primară a fructelor și legumelor prin care au stabilit interesul populației față de valorificarea inteligentă a deșeurilor agro-industriale. În urma cercetărilor s-a elaborat un ghid de bune practici privind utilizarea complexă a tescovinei de struguri, mere și alte deșeuri agroindustriale.

Ana Sochircă, șef secție formare antreprenorială de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului, a implementat un proiect de educație antreprenorială. Proiectul a vizat investirea în capitalul uman, și anume dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale tinerilor, împreună cu partenerii din Iași și Moldova. Împreună au dezvoltat programe educaționale, au identificat necesitățile studenților, au organizat training-uri cu business traineri. Studenții au dezvoltat proiecte și s-au inspirat în domeniul industriei modei și creative.

La eveniment au fost prezenți autorități publice (centrale și locale), organizații neguvernamentale, instituții de învățământ, organizații de cercetare, instituții culturale, alte organizații relevante etc., atât din Republica Moldova, cât și din România (județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați), interesate de parteneriat transfrontalier.

Aprobat pe data de 30 noiembrie 2022 de Comisia Europeană, Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021 -2027 are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea statelor participante. Proiectele finanțate tind să aducă beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei, în vederea îmbunătățirii educației, asistenței medicale și a conservării naturii, luând în considerare următoarele priorități: Comunități verzi, Dezvoltare socială transfrontalieră și Cooperare transfrontalieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău