Forum al societății civile din România și din R. Moldova
-
28 August 2016 11:20
Premierul român Dacian Cioloș a declarat că la București ar putea fi organizat un forum la care să participe societatea civilă din România și cea din R Moldova.
Declarația a fost făcută în contextul vizitei recente efectuate de către prim-ministrul român la Chișinău.
'Au fost întâlniri foarte utile și cu partidele politice (...), dar și cu societatea civilă, pentru că am putut avea puncte de vedere ale celor care doresc modernizarea pro-europeană a societății din Republica Moldova, iar ei au înțeles că au în România și Guvernul României un sprijin total și necondiționat. Am convenit chiar să rămânem în contact și, probabil, chiar vom organiza un forum, o întâlnire la București, în care vom pune împreună reprezentanți ai societății civile din România cu cei din Republica Moldova pentru a încerca să împărtășim din experiența noastră inclusiv de transparență guvernamentală, de consultare publică între Guvern și societatea civilă. Poate că încet-încet transferăm nu doar bani, dar și un mod de a face lucrurile, mai transparent și mai eficient în Republica Moldova', a precizat premierul, pentru Radio România Actualități.
El a adăugat că vizita în Republica Moldova a fost una foarte intensă, sub 'auspiciile unui mod de abordare pragmatic'.
În acest sens, șeful Executivului a precizat că Guvernul își dorește să folosească mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-i ajuta pe cetățenii din Republica Moldova în primul rând 'să se ajute singuri', să facă reforme de care au nevoie, 'indiferent cine este la guvernare'.
'În felul acesta am abordat și acel împrumut rambursabil pe care l-am acordat Republicii Moldova. (...) Am vrut să avem un contact nu doar cu autoritățile oficiale moldovene, dar și cu autoritățile locale, pentru că gândim un program de sprijin financiar care să ajute și la capacitatea de a elabora și de a implementa proiecte și la nivel local', a spus el.
Cioloș a subliniat că a ținut să aibă întâlniri și cu partidele de opoziție, deoarece a dorit o abordare 'complet deschisă din partea Executivului român', pentru a demonstra că sprijinul nu este acordat unui partid sau unui Guvern anume, ci în primul rând cetățenilor moldoveni.
'Nu au fost deloc doar vorbe. Au fost cele 60 de milioane de euro care au intrat în conturile R. Moldova și care vor ajuta la echilibrarea bugetului și vor permite Guvernului nu doar să plătească salarii și pensii, cum a făcut până acum, ci și să demareze unele proiecte de investiții care nu se puteau face pentru că nu existau bani în conturi. Am mers în continuarea programului de investiții în grădinițe și școli. (...) Am mai pus la bătaie două milioane de euro care vor finanța proiecte de câteva zeci de mii de euro, fiecare la nivelul colectivităților locale, proiecte care vor fi identificate de către comunitățile locale direct și care vor fi gestionate de un fond de investiții sociale independent din R. Moldova, care are deja experiență în implementarea de proiecte', a explicat el.
Premierul a estimat că, astfel, în acest an vor fi finanțate aproximativ o sută de proiecte, unul dintre criteriile de selecție pentru acestea fiind existența unui program de înfrățire cu o localitate din România. AGERPRES