Forțele speciale israeliene au lansat raiduri în Liban înaintea unei posibile incursiuni terestre. IDF a pătruns în tuneluri Hezbollah de-a lungul frontierei

  • 30 Septembrie 14:08
Forțele speciale israeliene au lansat raiduri în Liban înaintea unei posibile incursiuni terestre. IDF a pătruns în tuneluri Hezbollah de-a lungul frontierei

Forțele speciale israeliene au efectuat mici raiduri țintite în sudul Libanului, colectând informații și cercetând terenul înainte de o posibilă incursiune terestră mai amplă care ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta, au declarat persoane familiarizate cu problema pentru Wall Street Journal (WSJ).

Raidurile, care au inclus pătrunderea în tunelurile Hezbollah situate de-a lungul frontierei, au avut loc recent, precum și în ultimele luni, făcând parte din efortul mai amplu al Israelului de a degrada capacitățile Hezbollah de-a lungul frontierei care separă Israelul de Liban, au declarat persoanele respective, scrie G4Media.

Calendarul oricărei acțiuni terestre s-ar putea schimba, au precizat persoanele respective. Israelul este supus unor presiuni puternice din partea Statelor Unite pentru a nu efectua o invazie majoră. Nu a fost imediat clar cât 

Amir Avivi, un fost oficial militar israelian de rang înalt care continuă să fie informat de instituțiile de apărare, a declarat că o incursiune terestră a Israelului este iminentă și că raidurile fac parte din pregătire.

„IDF a făcut o mulțime de pregătiri pentru o incursiune terestră”, a spus Avivi. „În general, acest lucru include întotdeauna operațiuni speciale. Asta face parte din proces”.

Hezbollah pare atât de slăbit încât dilema Israelului ar fi de fapt cât de departe ar trebui să meargă Israelul în Liban, a spus Avivi. Când și în ce condiții ar pleca Israelul rămân neclare, a spus el.

O incursiune terestră mai amplă ar fi extrem de provocatoare în regiune și ar reprezenta o nouă lovitură pentru o țară marcată de invaziile anterioare care s-au încheiat în 2000 și 2006. Guvernul israelian este presat să creeze o zonă tampon pentru a opri atacurile Hezbollah care au forțat aproximativ 60.000 de persoane să își părăsească locuințele din nord și pentru a preveni un atac transfrontalier de genul celui condus de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie, de care mulți din țară încă se tem. Hezbollah amenință de ani de zile să invadeze părți din nordul Israelului.

Un înalt oficial israelian a declarat săptămâna trecută că țara speră să evite o invazie terestră. Cu toate acestea, Israelul și-a consolidat forțele în nord odată cu trecerea la lupta cu Hezbollah și acum are mai multe forțe pe acest front decât oriunde altundeva în țară.

Săptămâna trecută, șeful armatei israeliene a declarat trupelor că raidurile aeriene împotriva Hezbollah erau în pregătirea unei potențiale invazii terestre a Libanului.

„Pregătim procesul unei manevre, ceea ce înseamnă că bocancii voștri militari vor intra pe teritoriul inamic”, a declarat șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, în comentariile adresate trupelor israeliene la granița de nord a țării cu Libanul.

Statele Unite și țările arabe au declarat în mod constant că doresc o soluție diplomatică la criză, avertizând asupra riscului unui război regional.

De asemenea, Statele Unite și-au consolidat forțele în regiune pentru a descuraja țări precum Iranul să se implice și pentru a fi pregătite să răspundă la orice escaladare.

Pentagonul a declarat duminică că va menține grupul de atac al portavionului USS Abraham Lincoln și navele care îl însoțesc în apropierea Mării Roșii. Se aștepta ca Lincoln să plece la sosirea grupului de atac al portavionului USS Harry S. Truman. Truman va opera acum în apropierea Mării Mediterane. Este neobișnuit pentru SUA să mențină două portavioane în regiune.

O operațiune terestră ar urma după două săptămâni de operațiuni elaborate de informații, asasinate țintite și bombardamente intense menite să degradeze depozitele de arme și de comandă și control ale grupului terorist desemnat de SUA. Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra a peste 2.000 de ținte săptămâna trecută, în cel mai puternic bombardament asupra Libanului din 2006 până în prezent, a declarat armata.

Israelul l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, cu o lovitură aeriană masivă în suburbiile sudice ale Beirutului, spulberând o parte dintr-un cartier pentru a-l elimina pe clericul care a condus gruparea timp de trei decenii și a transformat-o într-un inamic de temut.

Cu o săptămână înainte, mii de pagere și walkie-talkie purtate de membrii Hezbollah au explodat aproape simultan, ucigând 37 de persoane și rănind aproximativ 3.000. La scurt timp după aceea, o lovitură aeriană în Beirut a ucis un grup de peste o duzină de lideri militari de elită.

Hezbollah a început să tragă peste granița dintre Liban și Israel la scurt timp după atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului conduse de Hamas, care au ucis 1.200 de persoane și au declanșat războiul din Gaza. De atunci, cei doi inamici au făcut schimb de focuri aproape zilnic, depopulând fâșii de-a lungul ambelor părți ale frontierei și stârnind îngrijorări cu privire la escaladarea într-un război mai amplu.

În această perioadă, mai mult de 11.000 de proiectile au fost trase din Liban în Israel, potrivit unui oficial israelian. La rândul său, Israelul a lovit Libanul de peste 8.000 de ori din aer, drone, rachete și artilerie până la 20 septembrie, înainte de ultima rundă de bombardamente israeliene intense, potrivit organizației non-profit Armed Conflict Location and Event Data.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Nori împrăștiați
Umiditate:73 %
Vint:6,17 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău