Forțele separatiste proruse susțin că intensitatea luptelor a crescut puternic în sudul Zaporojie

  • 20 Ianuarie 2023 18:00
Forțele separatiste proruse susțin că intensitatea luptelor a crescut puternic în sudul Zaporojie

Autoritățile de ocupație ruse au declarat vineri că luptele au înregistrat o "puternică creștere a intensității" în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, unde confruntări au loc "pe toată linia frontului", relatează Agerpres.

„În direcția Zaporojie, intensitatea ostilităților a crescut puternic", a declarat pe Telegram un lider al autorității regionale de ocupație din Zaporojie, instalată de Moscova, Vladimir Rogov.

"Dacă privim toată linia frontului, luptele se desfășoară peste tot în acest moment", a precizat el pentru agenția rusă de stat RIA Novosti.

„Așa ceva nu s-a mai petrecut niciodată până acum", a afirmat el.

Linia de contact între armatele ucraineană și rusă în regiunea Zaporojie se stabilizase de mai multe luni și nicio luptă majoră nu a mai avut loc aici, spre deosebire de regiunile Donețk (est) și Herson (sud).

Anterior, vineri, armata rusă afirmase că a cucerit mica localitate Lobkovo, situată în apropierea fluviului Nipru, la peste 60 km sud-est de Zaporojie, capitala regiunii omonime.

Rogov a indicat, la rândul său, că "acesta nu este încă un asalt asupra Orihiv (principalul oraș din apropiere), dar lupte intense sunt în curs într-o suburbie apropiată".

"Înălțimile din jur au fost cucerite, ceea ce determină controlul tirurilor asupra Orihiv și altor localități", a precizat el.

Autoritățile ucrainene din Zaporojie au denunțat, la rândul lor, un număr "record" de atacuri rusești într-o singură zi, notează EFE.

Potrivit unui buletin din cursul dimineții al armatei ucrainene, "peste 20 de localități au fost lovite" în regiunea Zaporojie joi "de tiruri de tancuri, mortiere și artilerie" ruse.

Șeful administrației militare ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, afirmase că în ultimele 24 de ore rușii au atacat regiunea de 224 de ori, potrivit agenției de presă Unian.

În altă parte a Ucrainei, armata rusă a anunțat vineri că a preluat controlul asupra Klișciovka, o mică localitate la sud de Bahmut - est - oraș devenit epicentrul luptelor.

Klișciovka, care avea o populație de circa 500 de locuitori înainte de război, se află la mai puțin de 10 km sud-vest de Bahmut, țintă a ofensivei ruse în regiune de mai multe luni.

Cucerirea sa, la câteva zile după ce Moscova afirmase că a preluat controlul asupra Soledar, la nord-est de Bahmut -ceea ce Kievul neagă- ar părea să indice faptul că Rusia urmărește acum să încercuiască marele oraș, după ce un asalt frontal dinspre est eșuase.

Din vara trecută, armata rusă, sprijinită paralel pe mercenari din grupul paramilitar Wagner, încearcă să cucerească Bahmut, fără ca totuși să fi reușit. Orașul este în prezent puternic distrus și aproape golit de populația sa civilă.

Bătălia pentru Bahmut, extrem de sângeroasă - potrivit ucrainenilor și rușilor - a făcut deja numeroși morți în ambele tabere, fără ca acestea să comunice oficial numărul victimelor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău