Forțele israeliene intensifică raidurile aeriene și combat revoltele interne

  • 13 Mai 2021 08:45
Forțele israeliene intensifică raidurile aeriene și combat revoltele interne

Israelul este angajat pe două fronturi, intensificând raidurile aeriene împotriva militanților islamiști ai Hamas din Fâșia Gaza și combătând revoltele din orașele sale cu populație mixtă, iudeo-arabă, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.

La scurt timp după miezul nopții de miercuri spre joi, alarmele s-au activat în sudul țării, la Tel Aviv însă, pentru prima oară de la escaladarea violențelor luni, și în nordul Israelului.

Între timp, forțele aeriene israeliene au lovit poziții ale Hamas din Fâșia Gaza vizând, printre altele, obiective care au legătură cu operațiunile de contraspionaj ale Hamas, precum și locuința unui comandat al mișcării, Iyad Tayeb.

În Fâșia Gaza, cel mai recent bilanț al victimelor indică 67 de morți, inclusiv 17 copii, și aproape 400 de răniți.

În tabăra israeliană, numărul morților a crescut la șapte.

"Ca represalii pentru raidul asupra turnului Al-Shoruk și moartea unui grup de lideri", Hamas a lansat miercuri seară peste o sută de rachete spre Israel, dintre care mai multe au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Domul de fier.

Astfel, numărul rachetelor lansate spre Israel de mai multe grupări armate palestiniene de la începutul săptămânii se ridică la aproximativ 1.500.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat hotărât să continue să atace și să slăbească capacitățile militare ale Hamas.

Președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu sediul în Cisiordania, locul protestelor, al ciocnirilor și al atacurilor împotriva forțelor israeliene care au ucis trei persoane marți, i-a cerut președintelui american, Joe Biden, într-o discuție telefonică, să "oprească atacurile israeliene".

În culise, Qatarul, Egiptul și ONU lucrează, de asemenea, pentru a facilita o mediere. Ministrul egiptean de externe a luat legătura cu omologul său israelian pentru a încerca, fără succes pentru moment, să îl convingă să oprească raidurile asupra Fâșiei Gaza. Un emisar american este așteptat să sosească în regiune.

Hamas a lansat o primă rundă de rachete asupra Israelului în semn de solidaritate cu cei peste 700 de palestinieni răniți în ciocnirile cu poliția israeliană pe Esplanada Moscheii din Ierusalimul de Est

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău