Forțele israeliene continuă asediul asupra Fâșiei Gaza și concentrează trupe în jurul acesteia

  • 12 Octombrie 2023 09:20
Forțele israeliene continuă asediul asupra Fâșiei Gaza și concentrează trupe în jurul acesteia

Armata israeliană continua joi să bombardeze Fâșia Gaza ca reacție la atacurile coordonate lansate la finalul săptămânii trecute de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, pe care Israelul a promis să o ''distrugă'', relatează Reuters și AFP.

Israelul a concentrat aproximativ 300.000 de rezerviști și vehicule blindate la frontiera cu Fâșia Gaza.

Forțele de apărare israeliene (IDF), denumirea oficială a armatei israeliene, au anunțat joi dimineață pe Telegram că este în desfășurare o operațiune amplă împotriva țintelor din Fâșia Gaza afiliate Hamas.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a declarat pe platforma X (fosta Twitter) că o ofensivă terestră va fi lansată asupra Fâșiei Gaza ''atunci când va fi oportun și potrivit pentru obiectivele'' Israelului. El a adăugat că speră ca ziua de joi să fie mai liniștită întrucât ''este un drum lung și foarte, foarte periculos în față''.

Conricus a precizat că obiectivul militar al Israelului este de a ajunge la rețeaua de buncăre și tuneluri pe care Hamas le-a construit în Fâșia Gaza.

''Orice membru al Hamas este un om mort'', a promis miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul primei intervenții oficiale cu guvernul său de urgență, format în aceeași zi cu Benny Gantz, unul dintre liderii opoziției.

''Hamas este Daesh (acronimul în arabă al grupării jihadiste Stat Islamic) și îl vom zdrobi și distruge așa cum lumea a distrus Daesh'', a adăugat el, după ce s-a referit la atacul Hamas ''de o sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust încoace''.

Pe 7 octombrie, în plin Sabat, sute de combatanți Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului și au ucis peste 1.000 de civili pe străzi, în locuințe și la un festival în aer liber, semănând teroare sub un tir intens de rachete lansate din Fâșia Gaza către orașe și sate israeliene. În timpul acestui atac de o violență extremă, militanții palestinieni au luat ostatici zeci de civili israelieni și străini pe care Hamas amenință că îi va executa.

Armata israeliană a anunțat că 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost uciși de Hamas. În Fâșia Gaza, cel puțin 1.200 de oameni și-au pierdut viața în timpul ripostei israeliene, potrivit autorităților locale.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a indicat joi că se află în contact cu Hamas pentru a pune în practică eliberarea ostaticilor. La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a lansat un proces de negocieri cu organizația islamistă palestiniană.

Autoritățile israeliene au recenzat 150 ostatici luați de Hamas, în timp ce alte câteva sute de persoane sunt date dispărute.

Cu o suprafață de aproximativ 370 de kilometri pătrați și o populație de 2,3 milioane de locuitori, Fâșia Gaza este supusă din 2006 unei blocade terestre, aeriene și maritime, este privată de apă, energie electrică și hrană, tăiate de Israel. Mișcarea Hamas deține controlul în Fâșia Gaza începând din 2007.

Singura centrală electrică din enclava palestiniană nu mai funcționează începând de miercuri după-amiază din lipsă de carburant, iar spitalele sunt suprapopulate și duc lipsă de materiale.

Riposta israeliană a determinat 338.000 de persoane din Fâșia Gaza să-și părăsească locuințele, potrivit ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău