Forțele de ordine franceze au dreptul să continue utilizarea lansatoarelor ''flash-ball'' împotriva manifestanţilor

  • 01 Februarie 18:55
Forțele de ordine franceze au dreptul să continue utilizarea lansatoarelor ''flash-ball'' împotriva manifestanţilor

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Franţei, a refuzat vineri să suspende utilizarea de către forţele de ordine a lansatoarelor ''flash-ball'' (LBD) împotriva manifestaţiilor, deşi în timpul protestelor ''vestelor galbene'' aceste arme au provocat răni grave unor demonstranţi, unii dintre ei pierzându-şi un ochi, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

În plină polemică legată de violenţele forţelor de ordine împotriva ''vestelor galbene'', Consiliul de Stat a fost sesizat de sindicatul CGT şi de Liga Drepturilor Omului (LDH), care au cerut interzicerea folosirii lansatoarelor ''flash-ball'' (LBD), care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm până la o distanţă de 50 de metri.

Însă Consiliul de Stat a estimat că riscul violenţelor în timpul manifestaţiilor face ''necesar să se permită forţelor de ordine să recurgă la aceste arme, care sunt corespunzătoare pentru a face faţă unor situaţii de acest tip, cu condiţia respectării stricte a condiţiilor de utilizare''.

Circa 200 de personalităţi franceze, printre care şi mai mulţi deputaţi de stânga, au cerut la începutul lunii decembrie interzicerea imediată a acestor arme.

Avocatul Drepturilor în Franţa (echivalentul românesc al Avocatului Poporului), Jacques Toubon, ceruse încă din luna ianuarie a anului trecut scoaterea acestei arme din dotarea forţelor de ordine franceze.

Pe 14 decembrie, ONG-ul Amnesty International a cerut poliţiei franceze să ''înceteze folosirea forţei excesive împotriva manifestanţilor şi liceenilor''.

Dar patru zile mai târziu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere prin care manifestanţi răniţi de dispozitive ''flash-ball'' au solicitat interzicerea urgentă a acestor arme.

Mai mult, în pofida polemicii declanşate, Ministerul francez de Interne a lansat pe 23 decembrie o licitaţie pentru achiziţia a 1.280 de noi arme de acest fel.

Conform unor media, zeci de manifestanţi şi-ar fi pierdut un ochi după ce forţele de ordine au folosit astfel de arme împotriva lor, plus mulţi alţii cu diferite răni de asemenea grave. Însă ministrul de interne, Christophe Castaner, afirmă că, din cele 101 de anchete conduse de organismul de supraveghere a poliţiei, în numai patru cazuri ar fi vorba despre răni grave la ochi.

Decizia Consiliului de Stat survine înaintea unui nou weekend în care se aşteaptă noi manifestaţii ale ''vestelor galbene'', demonstraţii care începând din data de 17 noiembrie au loc în fiecare sâmbătă. Începute ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o contestare a preşedintelui Emmanuel Macron şi au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
11,23 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
16 °C
Wed
16 °C
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3784 -0.0178
USD 17.5601 -0.0305
RON 4.0724 -0.0107
UAH 0.7131 -0.0040
RUB 0.2737 0.0021
Arhivă Radio Chișinău