Forțele aeriene rusești vor sprijini o ofensivă terestră a armatei siriene

  • 11 Aprilie 2016 09:07
Forțele aeriene rusești vor sprijini o ofensivă terestră a armatei siriene

Forțele aeriene rusești și armata siriană pregătesc o operațiune comună pentru cucerirea orașului Alep de la rebeli, a declarat premierul sirian, duminică, în timp ce un oficial al opoziției a spus că armistițiul este pe cale de a se prăbuși.

Premierul Wael al-Halaki a vorbit cu o delegație a parlamentarilor ruși despre pregătirile pentru "eliberarea" orașului Alep, cel mai mare oraș din Siria și un important nod comercial, înainte de începerea conflictului, în 2011. Orașul este împărțit în zone controlate de guvern, respectiv de opoziție. Dmitry Sablin, membru al camerei superioare a parlamentului rus, a declarat pentru agenția de presă RIA, că aviația rusă "va sprijini ofensiva terestră a armatei siriene".

Rebelii sirieni au semnalat reluarea raidurilor aeriene ale Rusiei la sud de Alep, un front important unde forțele iraniene și cele ale Hezbollah luptă în sprijinul armatei lui Assad, în timp ce militanți ai Frontului al-Nusra sunt desfășurați în proximitatea rebelilor.

Acordul de încetare a ostilităților în Siria a intrat în vigoare în februarie, cu scopul de a crea condițiile reluării convorbirilor vizând încheierea celor cinci ani de război. Însă ambele părți implicate în conflict s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului, iar luptele de la sud de Alep marchează cea mai mare provocare pentru acest acord. Între timp, diplomația a înregistrat progrese minore, fără a se ajunge la un compromis privind viitorul președintelui Bashar al-Assad, a cărui poziție este consolidată de sprijinul militar iranian și rusesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău