Ford renunță la Mondeo și confirmă că va electrifica toată gama de mașini din Europa până în 2030

  • 26 Martie 2021 11:55
Ford renunță la Mondeo și confirmă că va electrifica toată gama de mașini din Europa până în 2030

Ford Motor a confirmat joi că va electrifica toată gama de mașini din Europa până în 2030, grupul american alăturându-se astfel cursei globale a producătorilor auto care dezvoltă vehicule cu emisii zero, în perspectiva interzicerii vânzărilor de mașini noi alimentate cu combustibili fosili, transmit DPA și Reuters.

Până la mijlocul lui 2026, Ford va comercializa pe piața europeană doar vehicule de pasageri cu emisii zero, integral electrice sau hibride plug-in. Mai mult, din 2022, la fabrica sa de motoare din Valencia, Spania, va fi produs motorul hibrid de 2,5 litri Duratec, pentru modelele Kuga PHEV, Kuga, Galaxy și S-MAX care vor fi vândute pe piața din Europa. Motorul Duratec se fabrică acum la uzina Ford din Chihuahua, Mexic.

Producătorul auto american va investi suplimentar 5,20 milioane de euro (6,10 milioane de dolari) pentru a spori capacitatea de producere a bateriilor de la uzina din Valencia.

De asemenea, Ford va renunța în Europa la producția sedanului Mondeo, în martie 2022, pentru a se concentra pe SUV-uri și vehicule electrice.

Luna trecută, Ford a majorat investițiile în vehicule electrice și autonome la 29 de miliarde de dolari, după ce anul trecut anunțase că va face investiții de 11 miliarde de dolari pentru a lansa 40 de modele de automobile electrice și hibride. De asemenea, compania va investi șapte miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei pentru vehicule autonome.

Ford va investi un miliard dolari în fabrica sa din Koln, Germania, care va deveni prima facilitate din Europa a companiei unde vor fi produse vehicule electrice.

Primul automobil exclusiv electric european va fi produs la Koln din 2023, iar compania ia în considerare și un al doilea model la această uzină.

În prezent, Ford domină piețele din SUA și Europa pe segmentul vehiculelor comerciale alimentate cu benzină, având cote de piață de 40% și, respectiv, de aproape 15%.

Vânzările de automobile electrice și hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depășind pragul de un milion de unități și fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Pe lângă faptul că trebuie să îndeplinească noile ținte stricte privind emisiile de carbon introduse în UE, producătorii auto au beneficiat și de subvențiile guvernamentale pentru vehiculele electrice, subvenții care au fost incluse în programele naționale de revenire din pandemie, în special în Franța și Germania. În consecință, în 2020 vânzările de vehicule complet electrice s-au dublat până la 538.772 unități de la 247.854 unități în 2019.

Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent și pe piața din România.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău