FORBES a măsurat puterea economică a unui stat american și a comparat-o cu cea a Rusiei

  • 21 Aprilie 2018 14:41
FORBES a măsurat puterea economică a unui stat american și a comparat-o cu cea a Rusiei

Deși Rusia are de aproape cinci ori mai mulți locuitori decât ​​Texasul, economia acestui stat american este cu 40 de miliarde de dolari mai mare. În consecință, PIB-ul pe cap de locuitor este, de asemenea, mult mai mare și se ridică la aproximativ 58.000 USD față de 8.700 USD/cap de locuitor în Rusia, scrie Forbes.

Rusia este cea mai mare țară producătoare de petrol din lume. În ianuarie, potrivit datelor ministrului energiei, în Rusia, s-au pompat 10,95 milioane de barili pe zi. Nici Texasul nu ramane mult in urma, deoarece în ianuarie a atins un volum zilnic de producție de aproape 4 milioane de barili.

Dar dacă economia rusă este dependentă de exportul de petrol și de produse petroliere, economia Texasului este diversificată, explica Forbes, citată de Pagina de Rusia

Acest stat se clasează pe primul loc în SUA, nu numai în ceea ce priveste producția de țiței, ci și în producția de energie eoliană. Texasul mai are un sector agricol puternic, este un mare centru tehnologic și de producție industriale, construcții de avioane, biotehnologie și științe ale vieții. Capitala statului, Austin, încet dar sigur se transformă în cel mai dinamic centrul american al industriei cinematografice, dupa Hollywood.

Toate acestea au ajutat Texasul să devină unul dintre statele cu cea mai rapidă creștere din SUA. În 2017, populația sa a crescut cu o mie de locuitori pe zi. În schimb, populația Rusiei scade încet din cauza natalității scăzute și a migrației reduse. La începutul anilor 1990, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Rusia si-a atins vârful – 148 milioane de locuitori. Până în 2050, potrivit estimărilor actuale, populatia Rusiei va ajunge la doar 111 milioane.

Cu toate acestea, după cum subliniază autorul articolului, există o zonă în care Rusia exceleaza în fața Texasului – aceasta este corupția.

„Dacă credeți că în Texas sau în orice alt stat există o problemă de corupție, priviți la Rusia – și veți înțelege că vorbim despre un nivel complet diferit”, scrie autorul.

Potrivit indicelui coruptiei intocmit de Transparency International, anul trecut Rusia a ocupat locul 135 din 180 de țări. Dintre vecinii Rusiei, doar Uzbekistan, Tadjikistan și Turkmenistan se prezinta cu coruptie mai mare.

Totodata, organizația „Freedom House”, în ultima sa analiză a mentinut in cazul Rusiei aceeași evaluare critică, oferindu-i  6,61 puncte din șapte, in care șapte inseamna „cea mai nedemocratica țară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău