Fondul a crescut cu 10,9% în 2020, a anunțat Banca centrală norvegiană, potrivit sursei citate.
Norvegia a pornit Fondul de pensii guvernamental, cunoscut și drept fondul de petrol, în 1969, la un an după ce au fost descoperite zăcăminte de petrol în Marea de Nord. Treptat, fondul norvegian a devenit cel mai mare fond suveran de investiții din lume și cel mai mare fond controlat de o țară în numele cetățenilor săi.
În 2017, valoarea sa a depășit pentru prima dată 1 miliard de dolari (830 de miliarde de euro) și publicația The Economist a calculat că în acel moment populația Norvegiei deținea peste 1% din toate acțiunile la nivel global.
Deși creșterea de 10,9% nu a fost extraordinară, dimensiunea uriașă a fondului a însemnat o creștere notabilă a valorii sale. Pe 31 decembrie, valoarea sa depășea 1.040 de miliarde de euro, echivalentul a 191.000 de euro pentru fiecare din cei 5,3 milioane de cetățeni norvegieni.
"În ciuda pandemiei care și-a pus amprenta asupra anului 2020, a fost încă un an bun pentru fond", a declarat Øystein Olsen, guvernatorul Băncii centrale din Norvegia, care administrează fondul.
Aproximativ 72,8% din fond a fost investit în acțiuni, 2,5% în proprietăți și 24,7% în instrumente financiare cu venituri fixe precum obligațiuni de stat și obligațiuni corporative. Companiile americane de tehnologie, în special, au ajutat fondul, a anunțat Banca centrală norvegiană.