Fondul britanic pentru Buna Guvernare a ajuns și în R. Moldova

  • 18 Aprilie 2016 19:09
Fondul britanic pentru Buna Guvernare a ajuns și în R. Moldova

Guvernul Marii Britanii va aloca Republicii Moldova patru milioane de lire sterline, sau peste 112 milioane de lei, în următorii doi ani.

Banii vor fi alocați Fondului pentru Buna Guvernare, inițiat în 2015, pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic, pentru mai multe proiecte ce țin de lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției și cea a sectorului financiar-bancar.

Fondul pentru Buna Guvernare va susține cinci domenii de interese, printre care modernizarea și liberalizarea sistemului bancar, reforma justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri, combaterea corupției și consolidarea mass-media independente, a anunțat  Ambasadorul britanic la Chișinău, Phil Batson. Totodată el a atenționat autoritățile Republicii Moldova privind necesitatea realizării reformelor.

„Vom susține Republica Moldova să lanseze și să implementeze aceste reforme dure, dar necesare. Chișinăul are nevoie de reforme ireversibile în domenii precum justiția, sănătatea, finanțele. Trebuie să fie consolidat sistemul bancar pentru a evita o nouă fraudă. Credem că societatea civilă și mass-media joacă un rol cheie în promovarea reformelor. Moldova nu este lăsată singură în procesul de reformare, dar asistența acordată depinde de îndeplinirea angajamentelor asumate”, a declarat Phil Batson.

Sectoarele selectate pentru acordarea asistenței sunt sensibile pentru țară și necesită să fie reformate, a subliniat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

„Ne bucurăm că fondurile de asistență sunt în majorare de la an la an și sunt diversificate. Ne propunem să îmbunătățim sectorul bancar, sistemul fiscal și vamal, sectorul energetic și să creăm un mediu de afaceri prietenos”, a declarat Octavian Calmâc.

Fondul pentru Buna Guvernare a fost lansat de prim-ministrul Marii Britanii la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga în 2015 și are ca scop să sprijine implementarea reformelor în statele cu o democrație în dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău