Fondatorul grupului Wagner, se impune ca forță politică. Prigojin ar putea să-și facă partid (Experți americani)

  • 01 Noiembrie 2022 09:44
Fondatorul grupului Wagner, se impune ca forță politică. Prigojin ar putea să-și facă partid (Experți americani)

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) arată că omul de afaceri rus și fondatorul companiei de mercenari Wagner, Yevgeni Prigojin, se afirmă ca forță politică, permițându-și să critice oligarhii și elita a Federației Ruse, scrie defenseromania.ro.

Finanțatorul Wagner a continuat să-și ridice statutul în rândul elitelor ruse, anunțând pe 31 octombrie crearea, la Sankt Petersburg, a unui centru al companiei private de mercenari Wagner.

Potrivit experților, „Bucătarul lui Putin” ar putea să-și creeze propriul partid politic. Totuși, Prigojin se afirmă deja ca forță politică, folosindu-și statutul și afilierea la „Wagner” pentru a-și critica oponenții din cercurile de elită și pentru a-și instituționaliza propria autoritate.

El a criticat, de asemenea, „oligarhii” și „elita” pentru că trăiesc în confort și împiedică mobilizarea deplină în Rusia.

În același timp, ISW reamintește că forțele ruse au efectuat un alt val masiv de lovituri cu rachete asupra zonelor critice de infrastructură ucraineană din toată țara pe 31 octombrie, probabil în încercarea de a slăbi voința Ucrainei de a lupta în condiții de scădere a temperaturii.

Forțele ruse au tras peste 50 de rachete Kh-101 și Kh-555 din partea de nord a Mării Caspice și districtul Volgodon din regiunea Rostov, țintind obiecte critice ale infrastructurii energetice ucrainene.

Barajul  de la Kahovska

Ocupația rusă și-a schimbat retorica cu privire la barajul centralei de la Kahovska și probabil creează condiții informaționale pentru a continua evacuarea de pe malul de vest al Niprului.

Șeful ocupației Herson, Vladimir Saldo , a anunțat pe 31 octombrie că administrația sa extinde zona de „evacuare” la 15 km de Nipro și a făcut referire la informații că Ucraina se pregătește pentru un „atac masiv cu rachete” asupra barajului Kahovska, care, potrivit lui Saldo, va provoca inundații masive și distrugerea infrastructurii civile.

Analiștii subliniază că zvonurile privind atacarea barajului au un dublu scop: de a stimula o „evacuare” și de a justifica o viitoare retragere a Rusiei din Malul de vest.

Scenariu Rusiei nu este credibil, întrucât o distrugerea a acestuia nu ar aduce beneficii Ucrainei, spun analiștii.

Institutul sugerează că Rusia va continua să transfere trupe și echipamente militare peste râul Nipro, în așteptarea înaintării trupelor ucrainene în orașul Herson.

Câteva dintre concluziile analiștilor ISW cu privire la ostilitățile din Ucraina din 31 octombrie :

- Ministerul Apărării al Rusiei (MOD) încearcă probabil să prevină fuga rușilor, încercând să înșele populația, făcându-o să creadă că recrutații din toamnă nu vor fi trimiși la luptă în Ucraina.

- Autoritățile de ocupație ruse din regiunea Herson au anunțat că vor permite utilizarea grivnei ucrainene alături de ruble rusești, demonstrând eșecul eforturilor lor de ”rublificare”, încercate de câteva luni în Herson.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău