Focile gri au început să revină pe coastele franceze din Canalul Mânecii

  • 15 Februarie 2021 16:48
Focile gri au început să revină pe coastele franceze din Canalul Mânecii

Grupuri mari de foci gri au fost văzute de curând pe coastele nordice ale Franței din regiunea Canalului Mânecii, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Imaginile filmate cu ajutorul dronelor arată aproximativ 250 de foci gri - adulți și pui - care se jucau în timpul refluxului pe o plajă din apropiere de localitatea franceză Marck.

Focile au început să dispară de pe Coasta de Opal în anii 1970, din cauza presiunilor exercitate de către pescari, care le considerau un rival al lor în domeniul pescuitului.

Focile gri, care nu au prădători naturali în Canalul Mânecii, sunt o specie protejată în Franța din anii 1980 și, ca urmare, au început să revină în regiunile costiere.

"La reflux, se adună aici pentru a se îngrășa, pentru a se odihi și pentru a se pregăti pentru următoarea lor vânătoare în mare", a declarat un localnic entuziast, Jerome Gressier, pentru Reuters.

 Potrivit unui raport din 2018 care a vizat proiectul Eco-Phoques demarat de regiunea Hauts-de-France, cel puțin 1.100 de foci trăiesc în prezent în această regiune.

În zona Baie de Somme, numărul focilor comune a crescut cu 14,4% între 1990 și 2017, iar cel al focilor gri a crescut cu 20%, potrivit aceluiași raport.

Jerome Gressier folosește un binoclu cu focalizare îndepărtată pentru a identifica focile care sunt rănite.

"Binoclul ne permite să vedem dacă sunt animale care au fost prinse în plase pescărești. Ele suferă răni grave dacă sunt prinse în zona gâtului", a adăugat el.

Focile rănite sunt tratate la un centru specializat în salvarea animalelor, situat în Calais.

Christel Gressier, directoarea centrului, spune că multe dintre animalele de care se ocupă sunt foci, iar unele dintre acestea sunt pui abandonați de mamele lor.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău