Focar de pestă porcină africană la Lozova. În sat nu mai sunt permise scoaterea sau introducerea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc

  • 11 Iulie 2022 15:00
Focar de pestă porcină africană la Lozova. În sat nu mai sunt permise scoaterea sau introducerea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Lozova din raionul Strășeni. La fața locului, au intervenit specialiștii, iar animalele au fost sacrificate. De asemenea, la intrarea și la ieșirea în sat au fost amplasate posturi pentru a nu permite scoaterea sau introducerea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc.

Contactat de IPN, primarul localității, Lilian Botnaru, a declarat că este vorba despre două gospodării. În una creșteau până la zece porci, iar în cealaltă – în jur de 30 de porci. Potrivit edilului, nu este vorba despre vreo fermă, ci gospodării particulare, oamenii, fiind la periferia localității, dispun de spațiu pentru a crește mai multe animale. După ce au fost luate măsuri în cele două gospodării, s-au făcute verificări și pe alte adrese, însă prezența pestei nu s-a confirmat.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor precizează că probele prelevate la Lozova au fost testate de Laboratorul Național de referință al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV).

Proprietarii de porcine sunt îndemnați să informeze urgent subdiviziunile teritoriale ANSA, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor. La fel, sunt îndemnați să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate, pentru a preveni răspândirea bolii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău