Focar de pestă porcină africană, la Cahul

  • 22 Iulie 2019 13:23
Focar de pestă porcină africană, la Cahul

Zece porci au fost sacrificați în satul Manta, raionul Cahul, după ce s-a confirmat un focar de pestă porcină africană. Șase animale s-au îmbolnăvit și în localitatea vecină, Pașcani, dar virusul nu a fost deocamdată confirmat.

Solicitat de IPN, Vitalie Carauș, șef al Direcției supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că probele prelevate din Pașcani sunt la laborator, iar rezultatele vor fi cunoscute la sfârșitul zilei de astăzi. Este vorba despre gospodăria unui frate al deținătorului de animale din Manta, unde a fost confirmată boala.

Potrivit lui Vitalie Carauș, în satul Manta, porcii sacrificați au fost înhumați, a fost dezinfectat locul și toate ustensilele care au fost în contact cu animalele. Aproape o sută de porci, care sunt în prezent în localitate, au fost plasați sub supraveghere.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat în luna martie, în satul Bejghioz, Ceadâr-Lunga.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău