FOAM | Doar jumătate din veniturile planificate în Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală au fost acumulate în primele șapte luni ale acestui an

  • 03 Septembrie 2020 11:11
FOAM | Doar jumătate din veniturile planificate în Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală au fost acumulate în primele șapte luni ale acestui an

Doar jumătate din veniturile planificate în Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală au fost acumulate în primele șapte luni ale acestui an, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii cinci ani.

Potrivit datelor prezentate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, în primele șapte luni ale acestui an veniturile în Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală au constituit patru miliarde 88 de milioane de lei sau 47,7 la sută față de suma planificată.

În același timp, cheltuielile din fondurile AOAM au fost executate în volum de peste patru miliarde 390 de milioane de lei, la nivel de 49,3 la sută, la fel sub media înregistrată în ultimii cinci ani. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cheltuielile au crescut cu 414 milioane de lei sau circa 10 la sută.

Consiliul de Administrație a CNAM a aprobat un proiect de modificare a Legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020 care vine să asigure sustenabilitatea financiară a fondurilor AOAM. Astfel, modificările propuse prevăd micșorarea cu 209 milioane 400 de mii de lei a veniturilor din primele de asigurarea în cota procentuală din salariu ca urmare a încasărilor mai mici acumulate în primele șapte luni ale anului 2020 în comparație cu suma planificată a fi încasată în această perioadă.

Proiectul de modificare a legii mai prevede majorarea cu 100 de milioane de lei a transferurilor curente primite cu destinație generală de la bugetul de stat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău