FMI va decide în aprilie eliberarea unei tranșe de 21,2 milioane de dolari pentru Republica Moldova

  • 28 Februarie 2017 18:34
FMI va decide în aprilie eliberarea unei tranșe de 21,2 milioane de dolari pentru Republica Moldova

Conducerea Fondului Monetar Internațional și Consiliul directorilor executivi vor decide în luna aprilie a acestui an eliberarea unei tranșe în valoare de 21,2 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Declarațiile au fost făcut de șeful misiunii FMI la Chișinău, după o vizită de evaluare de două săptămâni la Chișinău. 

Misiunea FMI, condusă de Ben Kelmanson s-a aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 14-28 februarie 2017 în contextul primei evaluări a programului economic al Fondului.

Experții FMI au constatat că eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău au contribuit la restabilirea stabilității financiare în Republica Moldova. Totodată, a fost prognozată o creștere economică mai mare decât s-a anticipat, de 4,5 la sută pentru anul 2017. FMI recomandă continuarea eforturilor, după cum a subliniat șeful misiunii, Ben Kelmanson.

”Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și fortificarea cadrului de reglementare și supraveghere este vitală pentru susținerea creșterii economice și creării locurilor de muncă noi”, a declarat Ben Kelmanson.

Premierul Pavel Filip a subliniat că evaluările din partea FMI, care vor avea loc odată la 6 luni conform acordului semnat în noiembrie 2016, mobilizează autoritățile pe cale reformelor.

Printre acțiunile care urmează a fi întreprinse în conformitate cu Acordul cu FMI, se numără consolidarea veniturilor bugetare, eficientizarea cheltuielilor și implementarea unei reforme eficiente a administrației publice. Resursele care vor deveni disponibile în urma acestor măsuri trebuie să fie folosite pentru finanțarea cheltuielilor capitale și a cheltuielilor sociale bine țintite.

În afară de aceasta, măsurile de reformă bugetar-fiscală structurală trebuie să contribuie la consolidarea în continuare a cadrului bugetar-fiscal, se mai arată în raportul misiunii FMI la Chișinău.

Acordul semnat în toamna anului trecut prevede o finanțare în valoare totală de 180 de milioane de dolari. Prima tranșă acordată a fost în valoare de 36 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău