FMI: Turismul va afecta semnificativ evoluția economiei Greciei în 2020

  • 09 August 2020 11:11
FMI: Turismul va afecta semnificativ evoluția economiei Greciei în 2020

Grecia ar trebui să se aștepte la un declin de cel puțin 6% al economiei anul acesta, din cauza veniturilor pierdute în sectorul turismului, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport publicat de Fondul Monetar Internațional (FMI), informează publicația Cyprus Mail.

Grecia va fi a doua cea mai afectată țară din lume în ceea ce privește impactul negativ provocat de încetinirea turismului - doar Thailanda urmând să înregistreze efecte negative mai accentuate - avertizează FMI. În aprilie, instituția financiară internațională previziona că Grecia se va confrunta cu cea mai severă recesiune în rândul țărilor din zona euro, din cauza pandemiei.

Declinul semnificativ al rezervărilor hoteliere, al călătoriilor internaționale și al sosirilor de turiști vor afecta turismul elen anul acesta.

"Veniturilor pierdute în sectorul turismului vor depăși 2% din PIB în special în Costa Rica, Egipt, Grecia, Maroc, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania, Sri Lanka, Thailanda și Turcia. Efectele se vor resimți, într-o anumită măsură, în 2021 și dincolo de acest an", se arată în raportul FMI.

Viitorul arată sumbru pentru Grecia, în special dacă va exista un al doilea val de infecții. "Incertitudinile sunt ridicate dar consecințele macroeconomice vor fi mai extinse pentru economiile care aveau vulnerabilități preexistente. O înrăutățire suplimentară a încrederii în economiile care aveau vulnerabilități preexistente - cum ar fi deficite mari de cont curent, un procent ridicat al datoriei în valută, și rezerve internaționale limitate - vor spori riscurile unor crize externe", avertizează Fondul Monetar Internațional.

În mai, rata șomajului în Grecia a urcat la 17%, de la 15,7% în aprilie, arată datele Agenției naționale de statistică (ELSTAT).

Sectorul turismului, grav afectat de criza sanitară, este crucial pentru economia Greciei în condițiile în care este responsabil pentru mai mult de 20% din Produsul Intern Brut.

În 2019, Grecia a înregistrat un an record cu peste 34 milioane de vizitatori. Pentru acest an reprezentanții din sectorul turistic cred că un obiectiv realist este o treime din numărul de vizitatori înregistrat anul trecut. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău