FMI și Republica Moldova au ajuns la un acord

  • 27 Iulie 2016 13:39
FMI și Republica Moldova au ajuns la un acord

Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la o înțelegere asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani, anunță Misiunea FMI la Chișinău.

Acordul, care impune anumite condiții Republicii Moldova, urmează să fie aprobat în octombrie de conducerea FMI.

Prima tranșă din creditul FMI ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul actualului an bugetar a declarat premierul Pavel Filip în timpul raportului prezentat în fața parlamentului. Acordul cu FMI va permite deblocarea suportului financiar acordat Republicii Moldova de către alți donatori și parteneri de dezvoltare.
 
Astfel, potrivit acestuia, în decurs de o lună Republica Moldova ar urma să primească prima tranșă în valoare de 60 de milioane de euro din partea României. De asemenea, vor fi deblocate finanțările din partea UE, adică aproximativ 50 de milioane de euro, precum și 45 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.
 
Pentru a fi aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv, care se preconizează pentru luna octombrie,  autoritățile de la Chișinău trebuie însă să implementeze un set de acțiuni prioritare. În primul rând să elimine vulnerabilitățile infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acționarilor băncilor și să întărească sistemul de supraveghere și de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. În al doilea rând, potrivit FMI, Chișinăul trebuie să implementeze reforme structurale de facilitare a creșterii economice.
 
Republica Moldova are nevoie de un Acord cu FMI și pentru a putea debloca alte finanțări externe, a subliniat și analistul economic Viorel Girbu.

”Republica Moldova are active de rezervă în valoare de aproape 2 miliarde de lei. Cele mai puțin de 200 de milioane de dolari din partea FMI nu schimbă nimic. Modova are însă nevoie de supraveghere din partea Fondului Monetar Internațional  pentru a beneficia de fondurile altor donatori: Comisia Europeană,Banca Mondială, Guvernul României, care și-au condiționat oferirea asitenți doar în condițiile unui acord cu FMI”, a declarat Viorel Girbu.

Printre condițiile în vederea negocierii unui nou acord cu Fondul Monetar s-a aflat și lichidarea celor trei bănci comerciale implicate în scandalul creditelor neperformante și furtul miliardului. Ultimul Memorandum cu FMI, Republica Moldova l-a semnat în 2010. El prevedea acordarea unei asistențe de aproximativ 570 de milioane de dolari. Republica Moldova însă nu și-a îndeplinit toate angajamentele și a ratat atunci ultima tranșă de peste 70 de milioane, în contextul crizei politice din 2013.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău