FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare și recuperarea banilor delapidați

  • 19 Septembrie 2019 15:27
FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare și recuperarea banilor delapidați

Fondul Monetar Internațional va sprijini Centrul Național Anticorupție în investigarea fraudei bancare, precum și în procesul de recuperare a banilor sustrași în urma devalizării sistemului financiar-bancar. Declarația îi aparține reprezentantului Fondului în Republica Moldova, Volodymyr Tulin și a fost făcută în cadrul unei vizite de lucru la CNA, unde s-a întâlnit cu șeful Centrului și cu conducătorul Agenției de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI).

Oficialul a solicitat CNA să fie cu ochii pe sistemul financiar-bancar ca să nu se mai admită pe viitor o infracțiune de asemenea proporții în Republica Moldova. Potrivit lui Volodymyr Tulin, CNA trebuie să se concentreze pe colaborarea cu instituțiile responsabile de domeniul fiscal, financiar și bancar pentru a asigura o maximă transparență în activitatea acestora.

Directorul CNA, Ruslan Flocea, a recunoscut că țara noastră a parcurs, în ultima perioadă, timpuri extrem de dificile, iar suportul Fondului Monetar Internațional este binevenit acum când este nevoie ca procesele să se deruleze într-un tempou alert. „Suntem conștienți că doar așa vom putea avansa în anchetele noastre, în special când vorbim despre elementul de extranietate al fraudei bancare. Pe lângă investigarea acestui furt însă, noi ne-am setat mai multe priorități în activitatea noastră cum ar fi combaterea corupției la nivel înalt, a celei sistemice, investigarea tuturor schemelor care prejudiciază interesele publice etc. Totuși, proba de foc a CNA pe care trebuie s-o susțină cu succes e finalizarea anchetei furtului miliardului, trimiterea în judecată a tuturor celor care se fac vinovați și neadmiterea unor asemenea crime față de cetățeni pe viitor."

Amintim că, zilele curente, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale și procurorii anticorupție au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare, iar printre bunurile indisponibilizate sunt active, mijloace financiare, capitaluri sociale, mașini de lux etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău