FMI prognozează încetinirea creșterii economice a Republicii Moldova

  • 05 Iulie 2013 10:42
FMI prognozează încetinirea creșterii economice a Republicii Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o încetinire a creșterii economice a Republicii Moldova de la 6,5% în 2011 la 3% în acest an, în condițiile crizei economice care afectează în regiune.

Guvernul a anunțat că va majora taxa pe valoare adăugată la producția agricolă și va permite înregistrarea automobilelor mai vechi de șapte ani pentru a spori veniturile bugetare.

Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord în cadrul celei de-a cincea revizuiri a programului dintre cele două părți, care va permiute Republicii Moldova să primească aproximativ 77 de milioane de dolari pentru a-și consolida rezervele valutare.

Condițiile acordului cu FMI se realizează, în linii mari, la parlametrii conveniți, cu unele excepții, în special depășirea plafonului privind deficitul bugetar, a declarat șeful misiunii, Nikolay Gueorguiev.

Totodată, el a anunțat că în conformitate cu prognozele Fondului, creșterea economică se va încetini. Pe lângă consecințele crizei economice din Uniunea Europeană, Nikolay Gueorguiev a menționat deficiențele din justiția moldovenească și netransparența din domeniul proprietății.

Premierul Vlad Filat a anunțat că a convenit cu Misiunea FMI în privința majorării cotei TVA la producția agricolă de la 8% la 20%. Măsură care urmează să intre în vigoare din anul 2013, precizând însă că diferența de 12% va fi restuită ulterior agricultorilor. El a anunțat și despre intenția de derogare a legislației, care va permite înregistrarea automobilelor mai vechi de 7 ani care se află pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce va permite acumularea unor venituri în plus la buget.

Premierul a anunțat și despre intenția guvernului de a semna un nou program de colaborare cu FMI, după ce se va încheia actualul program, la sfârșitul anului. Amintim că actualul program, semnat la începutul anului 2010 prevede acordarea a 570 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru menținerea stabilității financiare și creșterea economică

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău