FMI înrăutățește semnificativ estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an

  • 24 Iunie 2020 19:10
FMI înrăutățește semnificativ estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) sunt mai accentuate decât s-a anticipat, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat miercuri de instituția financiară internațională, informează Agerpres si Digi24.ro

Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituția financiară internațională se așteaptă la o contracție de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, față de 5,8% previzionat în aprilie.

FMI se așteaptă la o contractare de 8% a economiei SUA în acest an, urmată de o creștere de 4,5% anul viitor, în timp ce zona euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2% în 2020 și un avans de 6% în 2021.

Pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), FMI se așteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creștere de 4,3% anul viitor.

Înrăutățirea estimărilor vine în urma unui impact negativ mai accentuat decât s-a anticipat al pandemiei

Înrăutățirea estimărilor vine în urma unui impact negativ mai accentuat decât s-a anticipat al pandemiei asupra activității economice, în primul semestru din 2020, în timp ce redresarea proiectată pentru 2021 va fi mai graduală decât s-a previzionat inițial. În special este semnificativ impactul nefavorabil asupra gospodăriilor, ceea ce pune în pericol progresele înregistrate în reducerea sărăciei extreme pe plan global realizate din anii 1990, se arată în raportul FMI.

Așa cum a fost cazul la estimările FMI din aprilie 2020, există un grad de incertitudine mai ridicat decât de obicei privind prognozele. Scenariul de bază se bazează pe ipotezele cheie privind efectul negativ al pandemiei, în timp ce condițiile financiare - care s-au atenuat din aprilie - se estimează că vor rămâne în linii mari la actualul nivel.

„În țările unde se redeschid economiile, sprijinul orientat ar trebui retras gradual”

În țările unde se redeschid economiile, sprijinul orientat ar trebui retras gradual, pe măsură ce redresarea este în plină desfășurare, iar politicile economice ar trebui să ofere stimulente pentru majorarea cererii, atenuarea și motivarea relocării resurselor spre sectoarele care vor fi semnificativ afectate după pandemie, se arată în raportul FMI.

În general, evoluția economiei globale în primul trimestru din 2020 s-a înrăutățit mai mult decât se estima (cu câteva excepții, de exemplu, Chile, China, India, Malaysia și Thailanda, în rândul piețelor emergente, și Australia, Germania și Japonia, în rândul economiilor avansate). Indicatorii arată o contracție mai severă în trimestrul doi din 2020, cu excepția Chinei, unde majoritatea activităților s-au redeschis la începutul lunii aprilie, estimează FMI.

Organizația avertizează că piața forței de muncă este puternic afectată de pe urma pandemiei, pe fondul declinului accentuat al activității economice. Unele țări, în special în Europa, au contracarat efectele negative prin programul de lucru redus. Cei mai afectați sunt angajații cu calificare scăzută, care nu pot lucra de acasă.

Conform datelor Organizației Internaționale a Muncii, din cei aproximativ două miliarde de angajați fără forme legale pe plan global, aproximativ 80% au fost afectați semnificativ.

FMI: Există și unele semne încurajatoare

Există și unele semne încurajatoare, apreciază FMI. În urma restricțiilor severe introduse în perioada ianuarie-martie 2020, condițiile financiare s-au atenuat pentru economiile avansate și, într-o mai mică măsură, pentru economiile emergente.

Măsurile importante fiscale și financiare adoptate pentru a contracara efectele pandemiei în unele state de la începutul crizei au evitat înrăutățirea pierderilor pe termen scurt. Reducerea programului de lucru și asistența acordată angajaților prin schemele de șomaj temporar au atenuat creșterea șomajului, în timp ce sprijinul financiar acordat firmelor și măsurile autorităților de reglementare au prevenit înmulțirea falimentelor. În unele cazuri, acțiunile băncilor centrale au îmbunătățit lichiditățile și au limitat creșterea costurilor de împrumut, se arată în raportul FMI.

De asemenea, stabilitatea de pe piața petrolului a ajutat la sporirea încrederii. Monedele care s-au depreciat semnificativ în lunile precedente se apreciază din aprilie, atât în economiile avansate cât și în cele emergente, apreciază FMI.

În aprilie, FMI se aștepta ca economia din România să înregistreze o contracție de 5% în 2020, urmând să își revină în 2021

În raportul World Economic Outlook publicat în luna aprilie, FMI estima că economia mondială se va contracta cu 3% în acest an, cea mai gravă contracție înregistrată după Marea Recesiune, dar a avertizat că este posibil și un rezultat mult mai grav în cazul în care coronavirusul persistă sau revine. Tot în aprilie, FMI prognoza o revenire a creșterii în 2021 când economia mondială ar urma să înregistreze o revenire de 5,8%.

În ceea ce privește România, în luna aprilie FMI se aștepta ca economia să înregistreze o contracție de 5% în 2020, urmând să își revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, previziunile FMI mai arătau și o creștere explozivă a ratei șomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău