FMI: Epidemia cu noul coronavirus va șterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale în 2020

  • 23 Februarie 2020 11:25
FMI: Epidemia cu noul coronavirus va șterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale în 2020

Extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creșterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de prognoza din ianuarie, și va șterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, a avertizat sâmbătă Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20, care se desfășoară la Riad, Arabia Saudită.

Georgieva a precizat că FMI examinează mai multe scenarii pesimiste dacă epidemia de Covid-19 durează mai mult și se extinde semnificativ pe plan global.

Adresându-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: "În actualul nostru scenariu de bază, politicile anunțate sunt implementate și economia chineză va reveni la normal în trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor și de scurtă durată. Dar, de asemenea, analizăm mai multe scenarii pesimiste, în care răspândirea epidemiei continuă și se extinde pe plan global, iar consecințele asupra creșterii economice sunt mult mai extinse".

Oficialii din China au dat asigurări că încă poate fi îndeplinită ținta de creștere pentru 2020, în pofida epidemiei.

Ministrul nipon de Finanțe, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale în cazul în care epidemia se răspândește și mai mult și le-a spus jurnaliștilor că participanții la reuniunea G20 susțin că este necesar un răspuns coordonat în privința impactului virusului.

Luna trecută, FMI a anunțat că se așteaptă ca ritmul de creștere al economiei mondiale să accelereze de la 2,9% în 2019, la 3,3% în 2020 și la 3,4% în 2021.

"Sperăm în continuare că impactul va fi unul de forma unei curbe în V, cu un declin semnificativ în China și o relansare semnificativă după ce virsul va fi ținut sub control. Dar nu excludem posibilitatea să avem un scenariu diferit de genul unei curbe în U, în care impactul va fi unul mai de durată", a declarat anterior Georgieva. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău