FMI: Economia mondială își revine, dar riscurile rămân la un nivel ridicat

  • 20 Noiembrie 2020 09:20
FMI: Economia mondială își revine, dar riscurile rămân la un nivel ridicat

Economia mondială își revine din prăpastia provocată de criza coronavirusului, însă există semnale că elanul încetinește în țările care se confruntă cu o recrudescență a cazurilor de infectare, susține Fondul Monetar Internațional, într-un raport pentru principalele economii (G20), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Raportul publicat joi, în avanpremiera reuniunii liderilor G20, scoate în evidență caracterul variabil al revenirii globale și avertizează că criza ar putea lăsa în urmă cicatrici adânci.

Într-o postare separată pe blogul FMI, directorul instituției financiare, Kristalina Georgieva, a salutat progresele semnificative înregistrate în dezvoltarea de vaccinuri împotriva unui virus care a provocat peste un milion de decese la nivel mondial și zeci de milioane de locuri de muncă pierdute. Cu toate acestea, Georgieva a avertizat că relansarea economică mondială rămâne "dificilă și vulnerabilă la inversări".

Luna trecută, FMI a dat publicității ultimele sale estimări conform cărora economia mondială va înregistra o contracție de 4,4% în 2020, urmând să revină pe o creștere de 5,2% în 2021, dar a avertizat totodată că perspectivele pentru multe economii emergente s-au înrăutățit.

Georgieva a spus că datele statistice care au venit după previziunile de luna trecută confirmă faptul că revenirea continuă, în condițiile în care SUA și alte state avansate înregistrează o activitate economică peste așteptări în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, directorul FMI a adăugat că datele cele mai recente arată o contracție a sectorului serviciilor și o încetinire a elanului în economiile unde au crescut din nou cazurile de infecție cu coronavirus.

În acest context, Georgieva a îndemnat țările G20 să acționeze rapid și la unison pentru a furniza sprijin în continuare și a se asigura că suficiente vaccinuri vor fi disponibile la nivel global, avertizând că nicio revenire nu poate fi sustenabilă dacă pandemia nu va fi învinsă peste tot.

Georgieva a mai cerut liderilor G20 să se angajeze pentru creșterea investițiilor în tehnologiile verzi și să majoreze prețul emisiilor de carbon, apreciind că în acest fel ar putea fi stimulat Produsul Intern Brut mondial și ar fi create aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în decursul unui deceniu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău