FMI consideră că euro este subevaluat și cere BCE continuarea măsurilor de sprijinire a economiei

  • 06 Iunie 2019 13:25
FMI consideră că euro este subevaluat și cere BCE continuarea măsurilor de sprijinire a economiei

Fondul Monetar Internațional (FMI) crede că Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să mențină actuala politică monetară relaxată, care sprijină economia, arată un document UE consultat de Reuters, în avanpremiera raportului pe care organizația financiară internațională urmează să-l prezinte miniștrilor de Finanțe din zona euro săptămâna viitoare.

De asemenea, FMI intenționează să repete solicitările sale de majorare a cheltuielilor adresate Germaniei și altor state din zona euro care înregistrează excedent, în timp ce va cere Italiei și altor țări cu un nivel ridicat al datoriei să implementeze reforme structurale. Aceste decizii vor ajuta la aprecierea euro, pe care FMI îl vede ușor subevaluat, se arată în document.

Joi, BCE ar urma să anunțe noi măsuri de sprijinire a economiei zonei euro și operațiuni de refinanțare pe termen lung (TLTRO), pentru susținerea creditării.

Raportul anual al FMI va fi prezentat la reuniunea Eurogrup care va avea loc săptămâna viitoare în Luxemburg, dar principalele subiecte au fost deja discutate săptămâna aceasta cu reprezentanții zonei euro. 

Conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2018.

Recent, Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus semnificativ estimările privind creșterea economică înregistrată de zona euro în acest an și anul viitor, din cauza acumulării riscurilor la adresa conjuncturii. În conformitate cu noile estimări ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 1,1% în acest an și un avans de 1,6% anul viitor, față de 1,7% cât estima BCE în luna decembrie 2018 pentru următorii doi ani.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău