FMI atenționează că războiul din Ucraina a dus la creșterea necesității de finanțare (Revista presei)

  • 15 Iunie 2022 09:36
FMI atenționează că războiul din Ucraina a dus la creșterea necesității de finanțare (Revista presei)

Ziarul Național scrie ce va face Emmanuel Macron astăzi la Chișinău. Președintele Franței nu va fi întâlnit cu garda de onoare și ORCHESTRA prezidențială, remarcă ziarul. Ceremonia de întâmpinare a liderului de la Palatul Elysee va fi una sobră, fără garda de onoare și orchestra prezidențială. Liderul francez va fi întâmpinat mâine de Maia Sandu la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga. Tot acolo vor avea loc discuțiile dintre cei doi șefi de stat. După întrevedere, președinții Maia Sandu și Emmanuel Macron vor susține o conferință de presă comună.

Analistul politic Igor Boțan a declarat pentru Europa Liberă că vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Chișinău poate avea ca scop „îndulcirea pilulei” înaintea unei posibile decizii negative în privința cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar pilula va fi acceptată de Chișinău, „subminând și pozițiile Ucrainei”.âLiderii europeni urmează să decidă la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie dacă acordă R. Moldova, Ucrainei și Georgiei statut de țări candidate, după ce Comisia Europeană își va da avizul, pe 17 iunie, în privința cererilor de aderare ale celor trei țări la UE. În opinia lui Igor Boțan decizia Comisiei Europene va fi mai degrabă pozitivă, însă, în privința Consiliului European, știm că există țări care manifestă un scepticism pronunțat”,a  spus directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), într-un interviu săptămânal la Europa Liberă.

Soluția ca Europa să scape de pericolul rusesc este ca, atunci când Putin nu va mai fi la putere, Rusia să alunece către o perioadă de instabilitate, crede Vladimir Socor. Într-un interviu acordat Veridica, acesta a mai spus și cum semnele expansionismului rusesc post-sovietic au fost vizibile încă de la începutul anilor '90 și a vorbit despre șansele Ucrainei în actualul război. Potrivit lui Vladimir Socor acum se merge către o victorie a Rusiei și o înfrângere a Ucrainei. Cu fiecare zi care trece din martie și până astăzi Rusia câștigă teren, pas cu pas, într-un mod foarte ineficient, cu pierderi uriașe în fiecare zi, din efectivele militare, cu comandament militar ineficient, incompetent, poate chiar arhaic, cu armament demodat, împotriva unor trupe ucrainene care performează mai presus de orice așteptări, dar Rusia iese câștigătoare netă. 

FMI atenționează că războiul din Ucraina a dus la creșterea necesității de finanțare externă a R. Moldova, scrie deschide.md. Impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarusului, inclusiv perturbarea comerțului, majorarea și volatilizarea prețurilor la resursele energetice și afluxul continuu al unui număr mare de refugiați, au afectat semnificativ Republica Moldova și au dus la creșterea necesității de finanțare externă. O declarație în acest sens a fost făcută de către directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura, la încheierea vizitei sale în Moldova.

Lunga tradiție a terorii din "Imperiul răului", este titlul editorialului lui Vitalie Ciobanu pentru DW. Autorul remarcă faptul că istoria postbelică a Basarabiei este marcată tragic de o campanie sistematică de deportări, asasinate, foamete organizată, persecuții operate de regimul sovietic pentru a frânge rezistența românilor de aici. Azi, mai auzi discursuri în Moldova că oamenii au fost ridicați, arestați „fără nicio vină”, „fără să fi greșit cu ceva”, „fără să fi făcut cuiva rău” etc. După Vitalie Ciobanu suntem încă tributari mentalității de victimă care încearcă să se justifice, să-și găsească circumstanțe atenuante, de parcă ne-ar apăsa o vină ancestrală și am implora îndurare. Când, în realitate, ar trebui să condamnăm, nu să ne justificăm.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău