FMI: R. Moldova se confruntă cu o GRAVĂ scădere a populației de vârstă activă
-
10 Mai 2016 19:01
Statele Comunității Statelor Independente (CSI), cum ar fi Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova vor avea în acest an cea mai mică creștere economică din regiune, susține Fondul Monetar Internațional (FMI).
Raportul FMI pentru Europa Centrală și de Sud Est (CESEE) sugerează că economiile din statele CSI vor ieși treptat din recesiune, pe măsură ce șocurile negative dispar. Totuși FMI estimează că scăderea prețului petrolului la jumătatea anului 2015 și necesitatea de a aborda dezechilibrele fiscale crescânde ar putea însemna că economia rusă va înregistra o creștere negativă în 2016.
FMI a estimat că, anul acesta, statele din Europa de Est vor înregistra cel mai ridicat ritm de creștere, de 3-4%, în timp ce Comisia Europeană a înrăutățit estimarea de creștere pentru Germania, la 1,6% în 2016.
Ritmul mediu de creștere a economiei în Europa emergentă încă este mult sub nivelul de dinaintea crizei din 2008 și ar putea dura ceva timp înainte de a ajunge din urmă, în termeni reali, restul Europei avansate.
Consumul intern va fi motorul de creștere al CESEE, datorită "politicilor macroeconomice de susținere" și a majorării salariilor reale, se arată în raportul FMI, care avertizează că stagnarea zonei euro, principalul partener comercial al multor state din CESEE, ar putea afecta ritmul de creștere.
Economiile din Europa Centrală și de Sud Est trebuie să facă reforme pentru a crește productivitatea, să stimuleze investițiile și să îmbunătățească oferta de mână de lucru pentru a accelera procesul de convergență, se arată în raportul instituției financiare internaționale.
După o creștere solidă în 2015, regiunea Europei Centrale și de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă. O creștere mai redusă în zona euro și SUA, înăsprirea condițiilor financiare globale și slăbiciunile din multe economii emergente creează turbulențe. Cu toate acestea, pe termen scurt, creșterea este preconizată să rămână robustă în majoritatea statelor din CESEE grație unei cereri interne solide, estimează FMI.
"În România, se derulează o relansare ciclică, iar creșterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, prețurile reduse la combustibili și scăderea TVA", se arată în raportul citat.
FMI avertizează, însă, că în pofida unei relansări ciclice creșterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creștere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergență cu Europa avansată.
De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investițiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investițiile private.
"Luând în considerare perspectivele unei creșteri mediocre pentru economia globală pe termen mediu, ar putea fi necesară o reformă mai mare pentru a crește productivitatea, a susține consolidarea continuă a capitalului și a contracara scăderea populației de vârstă activă în vederea reaccelerării convergenței!, recomandă FMI.
Potrivit Fondului reformele ar putea viza îmbunătățirea aprovizionării cu forță de muncă:
"Țările din ESEE se confruntă cu unele dintre cele mai grave scăderi ale populației de vârstă activă din Europa, reflectând atât demografia nefavorabilă cât și emigrația — o tendință care se prevede că va continua sau se va înrăutăți. Politicile ar trebui să vizeze creșterea nivelului participării (femei și persoane în vârstă), reducerea șomajului structural și a discrepanțelor capacităților și creșterea speranței de viață. Instituții mai bune ar ajuta, de asemenea, țările din CESEE să rețină și să atragă muncitori calificați", se constată în raport.
În cazul Republicii Moldova, FMI susține că în perioada 2015-2030 populația activă se va reduce cu o medie anuală de circa un procent, fiind una dintre cele mai mari din regiune.
Totodată FMI arată că Moldova este peultimul regiune la capitolul economii, iar în 2014 ratele de economie internă brută a fost în scădere cu circa 10%, în timp ce în majoritatea statelor a crescut cu 0-30%.