Florin Cîțu: Guvernul României va susține dezvoltarea și modernizarea comunităților rurale, indiferent pe ce parte a Prutului se află

  • 17 Septembrie 2021 15:53
Florin Cîțu: Guvernul României va susține dezvoltarea și modernizarea comunităților rurale, indiferent pe ce parte a Prutului se află

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a transmis vineri un mesaj, în deschiderea sesiunii solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, subliniind că Guvernul de la București va susține dezvoltarea comunităților rurale din cele două țări, transmite Agerpres.

Mesajul premierului a fost prezentat de către ministrul Muncii, Raluca Turcan, în cadrul evenimentului de la Sibiu.

"Guvernul României și eu, Florin Cîțu, în calitate de prim-ministru, vom susține dezvoltarea și modernizarea comunităților rurale, indiferent pe ce parte a Prutului se află", a transmis Florin Cîțu.

Premierul a salutat inițiativa de "a pune la aceeași masă" lideri ai comunităților locale din România și Republica Moldova, pentru a discuta despre proiecte comune. El a menționat că România și Republica Moldova sunt "puternic legate prin istorie", iar în prezent prin proiecte și perspective comune de dezvoltare.

"Satul românesc și satul moldovenesc au nevoie de condiții de trai mai bune pentru cetățenii noștri, de siguranță sanitară, de școli și unități medicale, de drumuri și de locuri de muncă mai bine plătite. Migrația spre oraș, depopularea satelor și scăderea demografică sunt indicatori care ne îngrijorează. Acestor tendințe este nevoie să le răspundem prin soluții practice: investiții masive în comunitățile locale, finanțate din fonduri europene și naționale. Vocea noastră unită la nivelul UE ne va aduce mai aproape de momentul în care putem face ca aceste lucruri să se întâmple pentru cetățenii noștri", a spus premierul.

Cîțu a mai precizat că pentru România o componentă importantă de finanțare a proiectelor de dezvoltare pentru satul românesc va deveni Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit premierului, PNRR "este necesar, dar nu suficient", motiv pentru care programul Anhgel Saligny va oferi "soluții de finanțare" pentru comunitățile locale care au nevoie de racordare la sistemul de apă și canalizare, la gaze naturale și drumuri mai bune.

Totodată, prim-ministrul a pledat pentru solidaritate, în contextul pandemiei, dar și pentru respectarea măsurilor de protecție și vaccinare.

"Avem vaccinurile necesare, dar este nevoie în continuare să facem un efort comun și să explicăm oamenilor beneficiile vaccinării și ale respectării normelor de protecție. Primarii și aleșii locali ne-au fost alături de la începutul pandemiei. Fac apel la dumneavoastră să rămâneți angajați în acest efort comun de protejare a sănătății oamenilor", a precizat Cîțu.

Inițiativa de la Sibiu are drept scop consolidarea cooperării dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și România, identificarea modalităților prin care se pot transfera cunoștințe în domeniul administrației publice locale, precum și modalități de promovare reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău