Flashmob în fața Parlamentului | „Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare”

  • 01 Octombrie 2018 16:33
Flashmob în fața Parlamentului | „Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare”

Activiști civici din mai multe sectoare au organizat, în contextul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, o acțiune cu genericul: „Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare”. Aceștia au depus o petiție la Parlament, transmițându-le autorităților mesajul că cetățenii Republicii Moldova nu doresc să fie victime ale accidentelor rutiere provocate de cortegiiile oficiale.

Antonița Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă, a afirmat că reprezentanții statului au provocat de-a lungul anilor mai multe accidente rutiere. De cele mai multe ori, coloanele oficiale stresează participanții la trafic deoarece apar brusc de după cotituri sau la semafor. „Oamenii nu întotdeauna pot să aibă o reacție imediată și atunci se întâmplă accidente, a spus Antonița Fonari.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu și-a relatat propria experiență. „Am fost nevoit să mă lipesc de parapet ca să evit un accident cu mașini dintr-un cortegiu oficial”, a spus Călugăreanu. „Cei de la Serviciul Protecției și Pază de Stat trebuie să înțeleagă că ei te pun în situația de a alege: ori singur te duci în parapet și mori, ori intri direct în ei. În asemenea situații, șoferii nu au soluții deoarece drumurile din Moldova au doar două benzi și acest lucru trebuie să-l înțeleagă cei de la SPPS. Dacă regulamentul lor prevede că ei au dreptul să circule pe o bandă și jumătate, atunci acesta este un regulament prost, deoarece pune în pericol viața celor din prima mașină din coloana oficială, cât și a celorlalți participanți la trafic”, a mai spus jurnalistul.

Veaceslav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a transmis un mesaj autorităților: „Nimeni nu este mai presus ca legea și viața dumneavoastră nu este mai scumpă ca a celorlalți oameni”. Acesta i-a îndemnat pe cei de la SPPS să își schimbe atitudinea și să fie mai atenți în trafic, să nu conducă cu exces de viteză.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a preluat petiția și i-a asigurat pe participanți că o va transmite spre examinare deputaților. Acesta a mai afirmat că în ultimii ani legislativul a acordat o atenție deosebită subiectului siguranței rutiere. A fost înăsprit Regulamentul Circulației Rutiere și au fost mărite sancțiunile pentru cei care încalcă regulile de circulație rutieră.

De-a lungul anilor, cortegiile oficiale au fost implicate în mai multe accidente rutiere. În 2003, de Paștele Blajinilor, cortegiul premierului de atunci Vasile Tarlev a fost implicat într-un accident rutier soldat cu decesul a șapte persoane, trei dintre aceștia fiind copii. În 2014, în urma unui accident rutier în care a fost implicat cortegiul premierului de atunci Vlad Filat, doi agenți ai Serviciului Pază și Protecție de Stat au ajuns la reanimare. În septembrie anul curent, două mașini din coloana oficială a președintelui Igor Dodon, au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Strășeni-Călărași. Mama președintelui și câțiva agenți de securitate au fost spitalizați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,1 m/s
Sun
21
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24

Curs oficial BNM 06 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău