Firma care a luat în concesiune aeroportul are un nou proprietar (Adevărul)

  • 16 Iunie 2014 08:58
Firma care a luat în concesiune aeroportul are un nou proprietar (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 16 IUNIE

Adevărul relevă că firma care a luat în concesiune aeroportul are un nou proprietar. La doar câteva luni după ce a semnat cu Agenția Proprietății Publice contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, compania Avia Invest și-a schimbat radical structura de acționariat. Tranzacția a avut loc la începutul anului, iar motivele acestei mutări nu au fost anunțate. Acționar majoritar, cu 95%, a ajuns firma Komaksavia din Moscova, ce are un capital statutar de numai 2.000 de euro. Experții atenționează asupra riscului că până la urmă concesionarul nu-și va îndeplini angajamentele și să se adeverească zvonurile că prin această operațiune de transmitere în concesiune a Aeroportului Chișinău cineva și-a onorat anumite promisiuni geopolitice.

Ratificarea Acordului de Asociere cu UE în  Parlamentul Moldovei depinde de rezistența fiecărui deputat în fața presiunilor sau a tentațiilor, scrie Adevărul. După ce va fi semnat pe 27 iunie, Acordul de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană urmează să fie ratificat de Parlamentul țării, precum și de legislativele celor 28 de state-membre ale UE și de Parlamentul European. Demnitarii de la Chișinău se arată convinși că documentul va fi semnat și ratificat, în pofida presiunilor interne și externe. „Situația regională este cea mai complicată din ultimii 20 de ani, dar integrarea europeană este scopul nostru și nici un deputat din coaliția de guvernarea nu va vota împotriva ratificării și a interesului național al țării”, crede premierul Iurie Leancă. Mai mult, politicienii promit ratificarea până la sfârșitul sesiunii parlamentare primăvară-vară.

Dacă aderă la UE, R. Moldova are nevoie de umbrela de securitate a NATO, titrează Timpul. În cazul integrării în UE, PIB-ul Republicii Moldova va suferi o compresie de până la 20%. Fără aderarea la NATO, ca umbrelă de securitate, care aduce o explozie a investițiilor străine, integrarea Republicii Moldova în UE se va face cu un stat depopulat și cu o economie redusă la două treimi din cea actuală”, a afirmat analistul economic Petrișor Peiu în cadrul unei dezbateri organizate de Fundația Universitară a Mării Negre cu ocazia lansării volumului ”Groapa cu lei” al jurnalistului Constantin Tănase.

Ziarul NAȚIONAL a încercat să facă portretul alegătorului fiecărui partid, în baza ultimului Barometru al Opiniei Publice. Publicația observă că jumătate din alegătorii cu vârsta de peste 60 de ani și mai mult de jumătate din cei cu un nivel scăzut de educație votează comuniștii, în timp ce liberal-democrații se bucură de cei mai tineri și mai școliți alegători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău