Finlanda vrea să interzică rușilor să cumpere proprietăți în țară

  • 03 Septembrie 09:37
Finlanda vrea să interzică rușilor să cumpere proprietăți în țară

Guvernul finlandez a anunțat, luni, că vrea să interzică cetățenilor ruși să cumpere proprietăți în țară. Anunțul vine după ce Finlanda a interzis deja accesul mașinilor înmatriculate în Rusia și a închis mai multe școli în care se preda limba și cultura rusă, scrie Reuters. Interdicția propusă reprezintă o măsură de protecție a securității naționale, a declarat luni ministrul Apărării, Antti Hakkanen, potrivit Digieconomic.

Relațiile dintre cele două țări vecine s-au deteriorat de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, care a determinat Helsinki să adere la alianța militară NATO după decenii de neutralitate. Interdicția va avea și unele excepții, scrie Digi24.

Cetățenii cu dublă cetățenie și rușii cu rezidență permanentă în Finlanda sau în alte state din Uniunea Europeană vor putea în continuare să cumpere proprietăți în țara nordică.

„Reglementările au scopul de a preveni posibile influențe ostile împotriva Finlandei”, a declarat Hakkanen într-o conferință de presă.

Autoritățile au anunțat că Finlanda monitorizează deja aproximativ 3.500 de proprietăți din țară care pot fi legate de proprietari ruși, a spus ministrul fără a oferi detalii suplimentare. Helsinki a încercat deja să limiteze cumpărarea proprietăților de către cetățenii ruși în apropierea unor puncte strategice, blocând trei achiziții în octombrie anul trecut și alte trei în ianuarie anul acesta.

Finlanda, care are o graniță de 1.340 km cu Rusia, a închis toate punctele de trecere dintre cele două țări și a acuzat Kremlinul că folosește migrația ca armă, încurajând migranți asiatici și africani să solicite azil acolo.

În septembrie 2023, Finlanda s-a alăturat țărilor care au interzis vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. În luna mai, școlile care ofereau cursuri de limbă și cultură rusă din două orașe finlandeze au fost închise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
16
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău