Finlanda și Suedia se declară optimiste în ce privește aprobarea de către Ungaria a cererilor lor de aderare la NATO

  • 02 Noiembrie 2022 19:39
Finlanda și Suedia se declară optimiste în ce privește aprobarea de către Ungaria a cererilor lor de aderare la NATO

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și-a exprimat miercuri încrederea că Ungaria va ratifica cererea sa de aderare la NATO, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

"E bine că Finlanda poate conta pe Ungaria în ce privește ratificarea (candidaturii noastre) la NATO. Aștept cu nerăbdare să ne consolidăm conexiunea fino-ugrică și ca aliați", a transmis Niinisto pe Twitter, referindu-se la originile comune ale limbilor vorbite în cele două țări, transmite Agerpres.

Finlanda și Suedia au cerut în mai aderarea la NATO în răspuns la invazia Rusiei din Ucraina, dar au întâmpinat obiecții din partea Turciei. Turcia și Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care nu au aprobat încă cererile de aderare ale celor două țări nordice.

Ulterior miercuri și ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, și-a manifestat optimismul în ce privește ratificarea de către Ungaria a cererii de aderare la NATO a țării sale.

Într-o conferință de presă la Helsinki în marja unei reuniuni a Consiliului nordic desfășurată la Helsinki, Billstrom a amintit că a discutat cu câteva zile în urmă cu omologul său ungar Peter Szijjarto, discuție ce a prilejuit "remarci pozitive".

"Vedem un pas înainte pozitiv și progresiv în ce privește ratificarea de către Ungaria a cererilor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei", a conchis acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău