Finlanda confiscă la frontiera cu Rusia mărfuri de lux, drone și instrumente care ar putea fi folosite de armată

  • 03 August 18:24
Finlanda confiscă la frontiera cu Rusia mărfuri de lux, drone și instrumente care ar putea fi folosite de armată

Serviciile vamale finlandeze au anunțat că confiscat la frontiera cu Rusia mărfuri de natură să consolideze „capacitățile industriale și militare” ale Moscovei, precum și alte bunuri care cad sub incidența sancțiunilor internaționale.

Aceste confiscări intervin în timp ce Finlanda are în vedere eventuale restricții în acordarea de vize cetățenilor ruși, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor occidentale care au urmat.

Aproximativ 100 astfel de cazuri au fost depistate în cadrul celor peste 2.500 de controale vamale efectuate între 22 și 27 iulie, a indicat autoritatea vamală. Circa 20 din aceste cazuri sunt „în curs de examinare preliminară”, a precizat administrația vamală într-un comunicat.

Controalele au permis detectarea diferitelor produse de lux vizate de sancțiuni europene, precum și a unor bunuri ce ar putea avea utilizare militară, „cum ar fi instrumentele folosite în traficul maritim”, a indicat autoritatea vamală finlandeză.

„Sunt de asemenea drone, precum și obiecte despre care nu putem comenta deocamdată”, a declarat pentru AFP Mikko Grönberg, directorul departamentului pentru control vamal.

Numărul în creștere de turiști ruși în Finlanda a provocat un sentiment de nemulțumire în această țară nordică, unde mulți consideră că turismul ar trebui restricționat din cauza războiului în Ucraina.

Numărul turiștilor ruși care vizitează Finlanda nu a încetat să crească după ce Rusia a ridicat restricțiile de călătorie legate de COVID-19 la 15 iulie.

În luna iulie au fost înregistrate peste 185.000 de intrări, față de 125.000 în luna iunie, totuși cifre cu mult inferioare nivelurilor de dinaintea pandemiei de coronavirus.

Partidul conservator de opoziție din Finlanda a propus săptămâna trecută suspendarea eliberării de noi vize turistice pentru cetățenii ruși.

Președintele Sauli Niinistö intenționează să abordeze subiectul respectiv cu guvernul său joi, în timp ce această propunere se bucură de un sprijin larg în parlament.

„Personal cred că restricțiile ar trebui înăsprite”, a declarat pentru AFP social-democratul Aki Linden, care ține locul șefei executivului Sanna Marin în perioada vacanței acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că Rusia „ar reacționa extrem de negativ” în cazul unor restricții în ceea ce privește eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău