Finlanda anunță că Turcia a cedat și că îi va ratifica aderarea la NATO

  • 16 Martie 2023 08:30
Finlanda anunță că Turcia a cedat și că îi va ratifica aderarea la NATO

Turcia a luat decizia de a accepta aderarea Finlandei la NATO, urmând ca aceasta să fie anunțată oficial vineri în timpul unei vizite a președintelui finlandez la Ankara, a anunțat guvernul de la Helsinki, miercuri. Totuși, guvernul de la Ankara încă se opune aderării Suediei, la Alianța Nord-Atlantică, scrie digi24.ro.

„Turcii au sperat că voi fi acolo pentru a le primi răspunsul când își vor anunța decizia. Bineînțeles, am acceptat invitația și voi merge pentru a primi expresia intențiilor lor”, a precizat președintele finlandez, Sauli Niinisto, într-un comunicat.

Aflat în prezent în campanie electorală pentru un nou mandat, președintele turc, care blochează de anul trecut aderarea Finlandei și Suediei, a lăsat deja de înțeles, miercuri dimineață, că va răspunde favorabil „promisiunii” făcute de a permite ca Finlanda să aderare la Alianța Nord-Atlantică.

„Ne vom face partea noastră, vom respecta promisiunea făcută. Vineri, ne vom întâlni cu președintele, vom face ceea ce ne cere promisiunea”, a declarat Erdogan. Parlamentul turc este cel care trebuie să ratifice aderarea Finlandei la NATO, prezentată în comun cu Suedia în mai 2022.

Nu este cunoscută nicio dată pentru aceasta, rămânând de stabilit dacă votul va avea loc înainte sau după alegerile din Turcia din 14 mai. Deși și Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea, un acord din partea Turciei pentru Finlanda deschide larg calea pentru ca țara să intre în NATO.

Finlanda, țară nordică învecinată cu Rusia, a fost constrânsă la neutralitate de URSS după Al Doilea Război Mondial, înainte de a deveni nealiniată militar la sfârșitul Războiului Rece. În schimb, lucrurile sunt mult mai complicate pentru Suedia, față de care Turcia are încă obiecții.

 

Turcia acuză Suedia de pasivitate în privința „teroriștilor kurzi”. Premierul suedez, Ulf Kristersson, a recunoscut, marți, că probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înaintea Suediei a crescut în ultimele săptămâni.

El își păstrează, însă, speranța de a încheia rapid aderarea Suediei înainte de viitorul summit al NATO, în iulie, la Vilnius. Până acum greu de conceput din punct de vedere politic, candidaturile Suediei și Finlandei sunt consecința directă a invaziei rusești din Ucraina, semn al unei amenințări majore a Rusiei pentru securitatea europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău