Finanțarea serviciilor de sănătate mintală, pe agenda discuțiilor dintre CNAM și reprezentanții proiectului „Mensana”

  • 15 Noiembrie 2023 09:22
Finanțarea serviciilor de sănătate mintală, pe agenda discuțiilor dintre CNAM și reprezentanții proiectului „Mensana”

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a găzduit marți, 14 noiembrie, o întrevedere cu reprezentanții proiectului „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova” (MENSANA). Părțile au făcut un schimb de opinii despre finanțarea serviciilor de sănătate mintală din fondurile de asigurare medicală obligatorie, funcționalitatea acestor servicii și estimarea bugetului pentru acestea pe anul viitor, relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.

Doina-Maria Rotaru, directorul general adjunct al companiei, a menționat că CNAM urmează să estimeze în timpul apropiat bugetul pe anul 2024 pentru toate serviciile acoperite de asigurarea medicală obligatorie, inclusiv pentru cele de sănătate mintală.

„Suntem deschiși să discutăm toate aspectele legate de finanțarea acestor servicii, să depunem eforturi comune pentru îmbunătățirea acestei asistențe”, a specificat Doina-Maria Rotaru.

La rândul lor, reprezentanții proiectului s-au arătat interesați de modalitatea de formare a bugetului pentru serviciile de sănătate mintală, posibilitatea de finanțare pe viitor a serviciilor respective în funcție de indicatorii de performanță, precum și de ținerea evidenței electronice a datelor din acest domeniu.

Ilaria Mosca, expertă în evaluarea serviciilor de sănătate mintală, a menționat că vizita actuală urmărește scopul de asigurare a continuității acestor servicii inclusiv după finalizarea proiectului „Mensana” în Republica Moldova, astfel încât investițiile efectuate până în prezent în domeniu să fie durabile.

Părțile au convenit asupra necesității de a efectua o revizuire a bugetului în domeniu, astfel încât acesta să răspundă mai bine necesităților la nivelul fiecărui raion.

Valoarea contractelor încheiate de CNAM cu cele 40 de centre comunitare de sănătate mintală din țară este în creștere continuă. În ultimii șase ani, suma contractuală totală s-a dublat, iar în 2023 aceasta este de aproape 50 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău