Financial Times | Renault vrea să fuzioneze cu Nissan și Fiat Chrysler

  • 27 Martie 2019 11:40
Financial Times | Renault vrea să fuzioneze cu Nissan și Fiat Chrysler

Constructorul auto francez Renault SA, proprietarul Dacia, intenționează să relanseze discuțiile în vederea unei fuziuni cu partenerul japonez Nissan Motor Co Ltd în următoarele 12 luni, acesta fiind primul pas spre crearea unui conglomerat auto mai mare care va implica o ofertă comună pentru preluarea Fiat Chrysler Automobiles NV, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times care citează surse apropiate de planurile grupului francez.

Aceste planuri marchează o revenire la strategiile ambițioase promovate de Carlos Ghosn, fostul directorul general de la Renault și președintele Nissan, care în luna noiembrie a anului trecut a fost arestat în Japonia pentru nereguli financiare.

Atât Renault cât și Nissan au declarat în mod public că atenția lor este îndreptată spre a face alianța să meargă înainte de a relansa discuțiile cu privire la modificarea structurii de capital a alianței. Însă Financial Times susține că recenta creare a unui nou consiliu de administrație a alianței Renault-Nissan, condus de președintele Renault, Jean-Dominique Senard, a îmbunătățit încrederea că cele două părți pot să progreseze cu planurile de fuziune.

Compania combinată rezultată în urma fuziunii dintre Renault și Nissan ar urma ulterior să demareze noi achiziții care i-ar extinde afacerile în lupta pentru dominația mondială cu rivalii Volkswagen și Toyota.

Sursele citate de FT susțin că în urmă cu doi-trei ani Carlos Ghosn a purtat discuții în vedere unei fuziuni între Renault și Fiat Chrysler însă aceste propuneri au fost oprite în urma opoziției exprimate de Guvernul francez.

În prezent, Fiat Chrysler Automobiles NV caută în mod activ un parteneriat sau o fuziune, iar președintele FCA, John Elkann s-a întâlnit cu mai mulți rivali, inclusiv cu grupul francez PSA în încercarea de a căuta o posibilă tranzacție care să consolideze constructorul auto. Sursele citate de FT subliniază că este posibil ca FCA să finalizeze cu succes o alianță cu un alt grup până când Renault și Nissan își vor rezolva propriile lor probleme.

Chiar dacă este un constructor auto de talie medie, care produce cinci milioane de vehicule pe an și deține mărcile Jeep și Alfa Romeo, Fiat Chrysler Automobiles NV ar fi o țintă costisitoare pentru o preluare, cu o capitalizare de piață de peste 20 de miliarde euro. Comparativ, Renault, Nissan și cel de al treilea membru al alianței, Mitsubishi, au împreună o valoare de piață de peste 50 de miliarde euro.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianța Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău