Final de lockdown pentru 3.000 de locuitori de pe insula La Palma după trecerea unui nor vulcanic

  • 12 Octombrie 2021 18:28
Final de lockdown pentru 3.000 de locuitori de pe insula La Palma după trecerea unui nor vulcanic

Peste 3.000 de locuitori din La Palma au fost înștiințați marți că pot ieși din case după ce autoritățile au pus capăt unei perioade de izolare, impusă în contextul prezenței unui nor dens de fum provenind de la vulcanul care a devastat insula spaniolă, informează Reuters.

Un șuvoi de lavă incandescentă care a țâșnit din vulcanul Cumbre Vieja a înghițit luni o fabrică de ciment, ridicând în atmosferă nori de fum și obligând autoritățile să solicite populației locale să stea în case.

Serviciile pentru intervenții de urgență i-au instruit pe locuitorii din localitățile El Paso și Los Llanos de Aridane să rămână în spații închise, să țină ferestrele închise și să oprească aparatele de aer condiționat pentru a evita inhalarea fumului toxic provenit de la fabrica de ciment care a fost înghițită treptat de lavă.

Autoritățile au anunțat marți că norul de fum a trecut, iar calitatea aerului s-a îmbunătățit, astfel încât 3.500 de locuitori pot ieși afară.

Marți au fost înregistrate 18 mișcări seismice, cu magnitudini de până la 3,8, potrivit Institutului Geologic din Spania.

Lava provenită de la erupția care a debutat pe 19 septembrie a distrus o suprafață totală de aproape 600 de hectare, a declarat Miguel Angel Morcuende, director tehnic în cadrul Planului de urgență pentru situații de urgență vulcanologică din Canare (Pevolca).

După ce sâmbătă conul vulcanului s-a prăbușit parțial, un nou râu de lavă s-a scurs spre mare, mistuind plantații de banani și avocado și majoritatea caselor care rămăseseră neatinse din localitatea Todoque.

Torenții de rocă topită au distrus 1.186 de clădiri în cele trei săptămâni care au trecut de la erupție, conform Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare.

Circa 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor de pe insula La Palma, cu o populație de aproximativ 83.000 de locuitori.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău