Filmul „Everything Everywhere All Once”, marele câștigător al Premiilor Oscar 2023. Lista completă a laureaților

  • 13 Martie 2023 08:26
Filmul „Everything Everywhere All Once”, marele câștigător al Premiilor Oscar 2023. Lista completă a laureaților

„Everything Everywhere All Once”, producători Daniel Kwan, Daniel Scheinert și Jonathan Wang, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 95-a ediție a Premiilor Academiei de duminică, încheind un sezon de premii prin câștigarea celei mai înalte distincții din industria cinematografică. Premiile Academiei Americane de Film au fost decernate la Dolby Theatre din Los Angeles, Jimmy Kimmel fiind gazda ceremoniei pentru a treia oară, transmite News.ro.

Filmul, o aventură despre o proprietară de spălătorie chinezo-americană care se confruntă cu un audit IRS și cu atacatori interdimensionali, a câștigat șapte statuete, inclusiv pentru scenariu original și regie pentru creatorii săi Daniel Kwan și Daniel Scheinert. Victoria este un triumf pentru A24, studioul care a adus filmului 100 de milioane de dolari la box office, o realizare uluitoare într-un moment în care piața filmelor de artă a fost afectată. Studioul a reușit, de asemenea, rara performanță de a obține toate cele patru premii de interpretare – dintre care trei au fost câștigate pentru „Everything Everywhere All at Once” și unul pentru „The Whale”.

Premiul a fost acceptat de Daniel Kwan, Daniel Scheinert și Jonathan Wang de la Harrison Ford.

Era inevitabil ca gazda ceremoniei, Jimmy Kimmel, să nu înceapă show-ul cu o glumă despre palma infamă de anul trecut. „Cinci actori irlandezi sunt nominalizați în această seară, ceea ce înseamnă că șansele unei lupte tocmai au crescut mult”, a glumit Kimmel.

„Vrem să vă distrați, să vă simțiți în siguranță și, cel mai important, vrem să mă simt în siguranță”, a spus Kimmel publicului. „Deci, avem politici stricte de pace. Dacă cineva din acest teatru comite un act de violență în orice moment al spectacolului, va primi premiul Oscar pentru cel mai bun actor și i se va permite să susțină un discurs de 19 minute. Dar serios, Academia are o echipă de criză. Dacă se întâmplă ceva imprevizibil sau violent în timpul spectacolului, stați acolo și nu faceți absolut nimic. Poate chiar să-l îmbrățișați pe atacator”, a continuat el.

„Și dacă vreunul dintre voi se enervează la o glumă, nu va fi ușor”, a concluzionat Kimmel, spunând că în public sunt luptători precum Michael B. Jordan din „Creed” și Michelle Yeoh.

Jamie Lee Curtis a câștigat premiul Oscar pentru rolul secundar din „Everything Everywhere All at Once”. A fost prima nominalizare a actriței.

„Știu că se pare că stau aici singură, dar nu sunt, reprezint sute de oameni. Unde sunt cei doi Daniel?”, a întrebat ea în discursul ei de acceptare emoționant, continuând să enumere toate persoanele care au susținut-o. Pentru toți cei care au susținut filmele de gen pe care le-am făcut în acești ani, miilor și sutelor de mii de oameni, tocmai am câștigat un Oscar împreună!”, a spus ea.

Ke Huy Quan, în lacrimi, după ce a câștigat statueta Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, a spus: „Călătoria mea a început pe o barcă. Am petrecut un an într-o tabără de refugiați. Și cumva, am ajuns aici, pe cea mai mare scenă de la Hollywood”, a spus el printre lacrimi. „Se spune că astfel de povești se întâmplă doar în filme. Nu pot să cred că mi se întâmplă. Acesta este visul american!”.

CNN a obținut primul Oscar: „Navalny”, filmul despre disidentul rus și fostul candidat la președinție Alexei Navalnîi, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar.

Documentarul, regizat de Daniel Roher, a căpătat o nouă relevanță după invazia neprovocată de către Rusia în Ucraina în 2022. Roher a spus dedicând premiul lui Navalnîi și „tuturor deținuților politici din lume”: „Alexei, lumea nu a uitat mesajul tău vital pentru noi toți… Nu trebuie să ne fie frică să ne opunem dictatorilor și autoritarismului oriunde apare”.

Ruth Carter, care în 2019 a devenit prima persoană de culoare care a câștigat Oscarul pentru design de costume cu „Black Panther” de la Marvel, a fost recompensată cu încă o statuetă, duminică seara, pentru continuarea filmului, „Wakanda Forever”. În discurs, ea i-a mulțumit regizorului Ryan Coogler și i-a transmis regretatului star din „Black Panther” Chadwick Boseman să aibă grijă de propria ei mamă, care a murit recent la 101 ani.

Interpretarea melodiei „Naatu Naatu” din filmul „RRR” a conferit o energie explozivă la gașa premiilor Academiei.

Lady Gaga a apărut pe scena Premiilor Academiei, duminică seara, pentru a oferi o interpretare surpriză a „Hold My Hand”, melodia nominalizată la Oscar din „Top Gun: Maverick”. „Hold My Hand” este una dintre cele șase nominalizări primite de „Top Gun: Maverick”, inclusiv pentru „cel mai bun film”.

Rihanna a interpretat „Lift me Up”. Este primul single al Rihannei după o lungă pauză. Muzica a fost compusă de Rihanna, Tems, regizorul filmului „Black Panther 2” Ryan Coogler și compozitorul Ludwig Göransson, versurile fiind scrise de Tems și Coogler.

„Naatu Naatu” a devenit prima melodie dintr-un film Tollywood care a câștigat Oscarul pentru cea mai bună melodie originală, în fața unor superstaruri precum Lady Gaga și Rihanna, în versiunea indiană a unei povești Cenușăreasa. Premiul i-a revenit compozitorului M.M. Keeravani, care a co-scris toate melodiile filmului, precum și partitura acestuia, și textierului Chandrabose.

Extrem de emoționat, John Travolta a adus un omagiu artiștilor care nu mai sunt printre noi: „Ne-au făcut să zâmbim și ne-au devenit prieteni dragi cărora le vom rămâne mereu devotați”. Pentru a-i onora, a cântat Lenny Kravitz.

Întrucât Will Smith a fost interzis să participe la cea de-a 95-a ediție a Premiilor Academiei după ce l-a pălmuit pe Chris Rock la ceremonia din 2022, lui Halle Berry i-a revenit onoarea de a prezenta premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal. Berry și Jessica Chastain au prezentat împreună premiile pentru categoriile de interpretare.

Brendan Fraser a câștigat statueta la categoria cel mai bun actor în rol principal cu rolul din „The Whale”. Iar la categoria feminină, Michelle Yeoh, protagonista din „Everything Everywhere All at Once”, a fost învingătoare.

„Îi sunt recunoscător lui Darren Aronofsky pentru că mi-a aruncat un colac de salvare creativ și m-a transportat la bordul navei bune „The Whale”.

Michelle Yeoh a devenit primul actor de origine asiatică care câștigă premiul Oscar pentru rol principal.

„Pentru toți băieții și fetițele care arată ca mine în seara asta, acesta este un far de speranță și posibilități”, a spus Yeoh de pe scenă. „Aceasta este dovada că visele devin realitate. Iar doamnelor, nu lăsați pe nimeni vreodată să vă spună că v-a trecut vremea. Nu cedați niciodată”.

„Everything Everywhere All at Once” a condus lista nominalizărilor cu 11, urmat de „All Quiet on the Western Front” și „The Banshees of Inisherin” cu nouă selecții fiecare.

Printre prezentatori s-au numărat Harrison Ford, Halle Berry, Kate Hudson, Mindy Kaling, Eva Longoria, Julia Louis-Dreyfus, Andie MacDowell, Elizabeth Olsen, Pedro Pascal, John Travolta și multe alte vedete.

Gala a fost transmisă de ABC în SUA iar în România de platforma Voyo.

Lista completă a nominalizaților și câștigătorilor la Oscar:

Cel mai bun film: „All Quiet on the Western Front”, „Avatar: The Way of Water”, „The Banshees of Inisherin”, „Elvis”,  „Everything Everywhere All at Once” – câștigător, „The Fabelmans”, „Tar”, “Top Gun: Maverick” , „Triangle of Sadness”, „Woman Talking”

Cel mai bun regizor: Martin McDonagh (“The Banshees of Inisherin”), Daniel Kwan, Daniel Scheinert (“Everything Everywhere All at Once”) – câștigători, Steven Spielberg (“The Fabelmans”), Todd Field (“Tár”), Ruben Östlund (“Triangle of Sadness”)

Cea mai bună actriță: Cate Blanchett (“Tár”), Ana de Armas (“Blonde”), Andrea Riseborough (“To Leslie”), Michelle Williams (“The Fabelmans”), Michelle Yeoh (“Everything Everywhere All at Once”) – câștigător

Cel mai bun actor: Austin Butler (“Elvis”), Colin Farrell (“The Banshees of Inisherin”), Brendan Fraser (“The Whale”) – câștigător, Paul Mescal (“Aftersun”), Bill Nighy (“Living”)

Cea mai bună actriță în rol secundar: Angela Bassett, „Black Panther: Wakanda Forever”, Hong Chau, „The Whale”, Kerry Condon, „The Banshees of Inisherin”, Jamie Lee Curtis, „Everything Everywhere All at Once” – câștigător, Stephanie Hsu, „Everything Everywhere All at Once”

Cel mai bun actor în rol secundar: Brendan Gleeson, „The Banshees of Inisherin”, Brian Tyree Henry, „Causeway”, Judd Hirsch, „The Fabelmans”, Barry Keoghan, „The Banshees of Inisherin”, Ke Huy Quan, „Everything Everywhere All at Once” – câștigător

Cel mai bun scenariu original: “The Banshees of Inisherin” (Searchlight Pictures), “Everything Everywhere All at Once” (A24) – câștigător, “The Fabelmans” (Universal Pictures), “Tár” (Focus Features), “Triangle of Sadness” (Neon)  “An Irish Goodbye” (Floodlight Pictures)

Cel mai bun scenariu adaptat: “All Quiet on the Western Front” (Netflix), “Glass Onion: A Knives Out Mystery” (Netflix), “Living” (Sony Pictures Classics), “Top Gun: Maverick” (Paramount Pictures), “Women Talking” (MGM/United Artists Releasing) Sarah Polley – câștigător

Cel mai bun lungmetraj internațional: „Argentina, 1985” (Argentina), „Close” (Belgia), „All Quiet on the Western Front” (Germania) -câștigător, „The Quiet Girl” (Irlanda), „EO” (Polonia)

Cel mai bun lungmetraj de animație“Guillermo del Toro’s Pinocchio” (Netflix) – câștigător, “Marcel the Shell With Shoes On” (A24), “Puss in Boots: The Last Wish” (DreamWorks Animation), “The Sea Beast” (Netflix), “Turning Red” (Pixar)

Cel mai bun lungmetraj documentar: “All That Breathes” (HBO Documentary Films), “All the Beauty and the Bloodshed” (Neon), “Fire of Love” (National Geographic Documentary Films/Neon), “A House Made of Splinters”, “Navalny” (CNN/Warner Bros.) – câștigător

Cea mai bună imagine: „All Quiet on the Western Front” James Fried – câștigător, „Bardo”, „Elvis”, „Empire of Light”, „Tár”

Cel mai bun montaj: “The Banshees of Inisherin” (Searchlight Pictures), “Elvis” (Warner Bros.), “Everything Everywhere All at Once” (A24) – câștigător, “Tár”, “Top Gun: Maverick” (Paramount)

Cel mai bun sunet: „All Quiet on the Western Front”, „Avatar: The Way of Water”, „The Batman”, „Elvis”, „Top Gun: Maverick” – câștigător

Cele mai bune efecte vizuale: „All Quiet on the Western Front”, „Avatar: The Way of Water” – câștigător, „The Batman”, „Black Panther: Wakanda Forever”, „Top Gun: Maverick”

Machiaj și coafură: „All Quiet on the Western Front”, „The Batman”, „Black Panther: Wakanda Forever”, „Elvis”, „The Whale” –  Adrien Morot, Judy Chin and Anne Marie Bradley – câștigător

Cele mai bune costume: „Babylon”, „Black Panther: Wakanda Forever” Ruth E. Carter – câștigător, „Elvis”, „Everything Everywhere All at Once”, „Mrs. Harris Goes to Paris”

Coloană sonoră: „All Quiet on the Western Front” Volker Bertelmann – câștigător, „Babylon”, „The Banshees of Inisherin”, „Everything Everywhere All at Once”, „The Fabelmans”

Cântec original: “Applause” din “Tell It Like a Woman”, “Hold My Hand” din “Top Gun: Maverick”, “Lift Me Up” din “Black Panther: Wakanda Forever”, “Naatu Naatu” din “RRR” – câștigător, “This Is a Life” din “Everything Everywhere All at Once”

Design de producție: „All Quiet on the Western Front” – câștigător, „Avatar: The Way of Water”, „Babylon”, „Elvis”, „The Fabelmans”

Cel mai bun scurtmetraj live-action„An Irish Goodbye” – câștigător, „Ivalu”, „Le Pupille”, „Night Ride”, „The Red Suitcase”

Cel mai bun scurtmetraj de animație: „The Boy, the Mole, the Fox and the Horse” (Charlie Mackesy și Matthew Freud) – câștigător„The Flying Sailor”, „Ice Merchants”, „My Year of Dicks”, „An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Elephant Whisperers” – câștigător, „Haulout”, „How Do You Measure a Year?”, „The Martha Mitchell Effect”, „Stranger at the Gate”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25

Ultimele știri

Ședința de la CSJ în care urma să fie examinat recursul avocaților lui Șor a fost contramandată. Motivul ar fi demisia judecătorului Boris Talpă

Ședința de la CSJ în care urma să fie examinat recursul avocaților lui Șor a fost contramandată. Motivul ar fi demisia judecătorului Boris Talpă

O Declarație comună cu Italia în sprijinul aderării R. Moldova la UE și un Program de Cooperare Culturală au fost semnate între cele 2 țări

O Declarație comună cu Italia în sprijinul aderării R. Moldova la UE și un Program de Cooperare Culturală au fost semnate între cele 2 țări

Ziua profesională a istoricului. Adriana Cazacu: „Grație eforturilor depuse de istorici, cunoaștem adevărul, cunoaștem cine suntem și ce limbă vorbim, cine ne sunt strămoșii și unde trebuie să mergem”

Ziua profesională a istoricului. Adriana Cazacu: „Grație eforturilor depuse de istorici, cunoaștem adevărul, cunoaștem cine suntem și ce limbă vorbim, cine ne sunt strămoșii și unde trebuie să mergem”

Putin promite acorduri comerciale și de securitate cu Coreea de Nord, incontrolabile de Occident: „Vom construi o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia”

Putin promite acorduri comerciale și de securitate cu Coreea de Nord, incontrolabile de Occident: „Vom construi o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia”

Ambasadorul român în SUA: „România se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver”

Ambasadorul român în SUA: „România se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver”

Maia Sandu, după întrevederea de la Chișinău cu președintele italian Sergio Mattarella: „Kremlinul își dorește ca Rep. Moldova să rămână într-o zonă gri, pe care să o folosească în interesele proprii”

Maia Sandu, după întrevederea de la Chișinău cu președintele italian Sergio Mattarella: „Kremlinul își dorește ca Rep. Moldova să rămână într-o zonă gri, pe care să o folosească în interesele proprii”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan vizează un nou mandat de vicepreședinte al Grupului PPE: „Îmi propun să susțin Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan vizează un nou mandat de vicepreședinte al Grupului PPE: „Îmi propun să susțin Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană”

Andrei Chistol: În Republica Moldova turismul medical are un potențial extrem de mare

Andrei Chistol: În Republica Moldova turismul medical are un potențial extrem de mare

În luna iulie, Moldovagaz va continua să procure gaz de la Energocom

În luna iulie, Moldovagaz va continua să procure gaz de la Energocom

Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari mâine, 19 iunie

Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari mâine, 19 iunie

Arhivă Radio Chișinău