Filmele premiate la Cronograf 2016 (VIDEO)

  • 24 Mai 2016 14:13
Filmele premiate la Cronograf 2016 (VIDEO)

Trofeul celei de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Cronograf la secțiunea principală a ajuns anul acesta în Iran.

Juriul a decis să acorde distincția regizorului Mehrdad Oksouei pentru proiecția ”Stareless Dreams”, în traducere ”Vise fără stele”.  Documentarul, realizat într-un centru de corecție pentru minori, prezintă viața de zi cu zi, în comun, a unui grup de adolescente, ajunse în detenție din motive precum trafic de droguri, furturi sau chiar omor. Filmul scoate în relief  o serie de probleme sociale reieșite din  realitatea specifică locală,dar și universală, care ar putea oarecum explica comportamentele antisociale ale tinerelor.

Documentarul, care a obținut deja și alte premii în străinătate, a mai fost apreciat la Chișinău cu premiul pentru cea mai bună imagine și cel acordat de UN Women în Moldova pentru apărarea drepturilor omului.

”Nu există un moment mai deosebit pentru un cineast decât atunci când se stinge lumina și începe o proiecție. Absolut toate filmele care au fost în competiție ne-au atins profund prin ceva și au fost extraordinar de puternice. Sunt sigură, că fără excepție, au lăsat o urmă în sufletele noastre” a declarat președintele juriului Ana Felicia Sârbu.

Premiul pentru regie a revenit producției germano-poloneze ”The domino efect”, un comentariu socio-politic despre realitățile autoproclamatei republici separatiste Abhazia.  Premiul special al juriului fost acordat producției  israeliene ”Mister Gaga”, care povestește istoria vieții unui geniu artistic care a redefinit limbajul dansului modern.

Vladimir Beșleagă, membru în juriul la secțiunea CadRO, despre felul în care a apreciat documentarele: ”Imaginea se judecă întâi cu ochiul, dar eu sunt sceptic față de ceea ce se vede.Un vechi dicton spune așa: aparența înșeală, deci mai trebuie să pui în funcțiune creierul, să analizezi. La creier, însă, nu ai acces decât prin inimă. Deci, au fost trei etape: ochiul, inima și creierul”

La secțiunea CadRo trofeul a revenit filmului „Sălbatic”, o coproducție româno-daneză care explorează labirintul de ape și trestii din Delta Dunării. Filmul, regizat de  Dan Curean, reprezintă, în opinia juriului, ”un poem cinematografic despre oameni, cai, realitate dură și  sete de libertate, tradus într-o tehnică cinematografic inspirată, scenariu riguros și limbaj vizual emoționant”.

Premiile II și III la secțiunea CadRo au fost acordate producțiilor ”Siberia în rochie de vară”, despre istoria recentă a poporului român, deportările din iunie  1941, și  ”Flori în umbră”, o producție româno-belgiană despre o tradiția femeilor nevăzătoare din toată România de a participa la Brăila la o competiție de frumusețe.

Premiul special al Uniunii Cineaștilor a fost înmânat de președintele asociației, Sergiu Prodan, documentarului Aliyah DADA, regizat de Oana Giurgiu. Filmul relatează istoria documentată a evreilor din România, din 1882 până în prezent.

Oana Giurgiu: Sunt sigură că mi-au dat acest premiu, așa cum au spus pe scenă, subiectiv, pentru că mă leagă  o relație foarte puternică cu cineaștii din Moldova. Am încercat să leg  în timp o prietenie între cineaștii din Moldova și România și să pun așa pietrele de fundație pentru realizarea unei cinematografii profesioniste, să-i spunem așa. Nu că ea nu ar fi existat, dar ea trebuie să devină și instituțională. Or, asta este lupta cea mai mare în Moldova, să existe un centru al filmului care să finanțeze astfel încât să se rupă zăgazul creativității cineaștilor din Republica Moldova.

Premiul special al publicului a fost acordat documentarului ”Călușarii din Bârlad”în regia Adrianei Oprea.

La secțiunea producții locale, dedicată documentariștilor din Republica Moldova, premiul I a revenit proiecției ”Nu am moarte cu tine nimic”, regizat de Olga Lucovnicova.

Premiul doi și trei la aceeași secțiune producții locale au fost atribuite  documentarelor ”Viața bate filmul”, realizat de jurnalista Eugenia Pogor, și „Bon Courage” de Alexandru Ursache.

La secțiunea ”Un like pentru documentar”, trofeul  a fost acordat producției olandeze ”Play no matter what”.

Mențiuni speciale au fost acordate producțiilor ”Parisul lui Matei” , ”Doar noi doi” și ”Intersecții”.

Amintim că în ediția din acest an a Festivalului de Film Documentar Crongraf au fost prezentate peste 40 de documentare din peste 20 de țări ale lumii, selecționate  dintr-un număr record de peste 600.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
5
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău