Filme clasice, masterclass-uri și o lansare de carte, la Zilele Filmului Românesc. Programul proiecțiilor din Chișinău

  • 10 Septembrie 2024 17:42
Filme clasice, masterclass-uri și o lansare de carte, la Zilele Filmului Românesc. Programul proiecțiilor din Chișinău

Primele filme ale Generației `70, un film clasic pentru copii, masterclass-uri și lansarea unei importante cărți de cinema completează programul ediției a zecea a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care va avea loc între 26 și 29 septembrie.

ZFR anunță programul complet al ediției de la Chișinău, dar și din celelalte nouă orașe din Republica Moldova în care se va desfășura festivalul la această ediție aniversară. Toate proiecțiile și evenimentele vor fi cu intrare liberă. Aceasta este posibil datorită finanțării Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Secțiunea RETRO va celebra cunoscuta Generație `70, prin proiectarea primelor sale trei filme. Retrospectiva va începe la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) cu prezentarea documentarului colectiv „Apa ca un bivol negru” (1970), regizat de Youssouff Aidaby, Andrei Cătălin Băleanu, Petre Bokor, Dan Pița și Mircea Veroiu. Documentarul a fost realizat în 1970, în timpul celor mai catastrofale inundații din istoria recentă a României. Considerat filmul manifest al unei întregi generații, „Apa ca un bivol negru” oferă, dincolo de propaganda comunistă, o întâlnire sinceră cu românii afectați de inundații.

Retrospectiva va continua la Cinematograful Cineplex-Loteanu, cu proiecțiile marilor filme „Nunta de piatră” (1971) și „Duhul aurului” (1974), ambele realizate în tandem de Mircea Veroiu și Dan Pița.

Inspirată de scrierile lui Ion Agârbiceanu, acțiunea din „Nunta de piatră” se petrece în apropierea minelor de aur din Munții Apuseni, la începutul secolului XX. Una dintre cele două povești o urmărește pe o văduvă ce face eforturi supraomenești pentru a-și salva fiica de la moarte, iar cealaltă îi are în vizor pe doi cântăreți care fură mireasa de la o nuntă.

Într-o așezare auriferă din Munții Apuseni, personajele celor două părți din „Duhul aurului” cad victimă febrei aurului, care îi condamnă la pierderea minților sau chiar a vieții.

Copiii vor putea să se bucure la rândul său de un film clasic, „De-aș fi… Harap Alb” (1965), în regia lui Ion Popescu-Gopo. Adaptare liberă după basmul „Povestea lui Harap-Alb” și realizat ca o parodie, filmul urmărește povestea fiului de Crai, care parcurge un drum inițiatic, de la inocență la maturitate. În călătoria sa, Harap-Alb întâlnește personaje care întruchipează defectele omenești.

În parteneriat cu Librăriile Cărturești, ZFR va organiza lansarea unei influente cărți de cinema, recent tradusă în limba română la Editura Vellant: „Istoria filmului. O introducere” (volumul I), de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith. Invitatul special al evenimentului, care va avea loc la Cărturești Muzeu, va fi lectorul universitar și criticul de film Andrei Rus, coordonatorul traducerii.

Andrei Rus va fi prezent și la AMTAP, unde va introduce un calup de scurtmetraje studențești din anii `90, recent digitalizate ca parte a proiectului Arhiva Activă pe care l-a inițiat în cadrul UNATC București, și va vorbi despre curatoriat, arhive și critica de film.

Studenții, dar și toți cei interesați vor putea lua parte, tot la AMTAP, și la un masterclass despre sunetul de film, pe care îl va susține cunoscutul inginer de sunet Mihai Bogos.

ZFR a anunțat deja secțiunea FILME NOI, care va cuprinde lungmetrajele „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024, r. Emanuel Pârvu), „Familiar” (2023, r. Călin Peter Netzer), „Anul nou care n-a fost” (2024, r. Bogdan Mureșanu), „Săptămâna Mare” (2024, r. Andrei Cohn) și „Warboy” (2023, România-Moldova, r. Marian Crișan), precum și scurtmetrajul „Casa neagră” (2024, România-Moldova, r. Dumitru Grosei).

Invitatul special al ediției a zecea va fi cunoscutul regizor Cristi Puiu, celebrat în secțiunea FOCUS, care va prezenta filmele „MMXX” (2023, România-Moldova), „Marfa și banii” (2001) și „Moartea domnului Lăzărescu” (2005).

„Warboy” (2023, România-Moldova), în regia lui Marian Crișan, și filmul pentru copii „De-aș fi… Harap Alb” (1965), realizat de Ion Popescu-Gopo, vor putea fi văzute și la Hâncești (26 septembrie), Nisporeni (27 septembrie), Călărași (28 septembrie), Orhei (29 septembrie), Ungheni (3 octombrie), Florești (4 octombrie) și Căușeni (10 octombrie). Ele vor fi completate la Bălți (5-6 octombrie) și Cahul (12-13 octombrie) de „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu.

Mai multe informații pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum și pe site-ul zfrmd.ro.

ZFR este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a este finanțat de: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.

Parteneri: DACIN SARA, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale”, Cinematograful Cineplex „Loteanu”, Castel Mimi, Arhiva Națională de Film Română, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Cărturești Muzeu și Lucru Manual Moldova.

Radio Chișinău este partener media al evenimentului.

Filme clasice, masterclass-uri și o lansare de carte, la Zilele Filmului Românesc. Programul proiecțiilor din Chișinău

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău