Filipine | Taifunul Rai a făcut cel puțin 375 de victime; ''carnaj total'' în zonele de coastă

  • 20 Decembrie 2021 18:29
Filipine | Taifunul Rai a făcut cel puțin 375 de victime; ''carnaj total'' în zonele de coastă

Taifunul Rai, cel mai puternic care a lovit statul Filipine în acest an, a făcut cel puțin 375 de victime și a devastat regiuni întregi, iar aprovizionarea cu apă potabilă și alimente a devenit tot mai urgentă în cursul zilei de luni, informează AFP, potrivit Agerpres.

Reprezentanții filialei din Filipine a Crucii Roșii vorbesc despre un "carnaj total" la nivelul zonelor de coastă, după trecerea taifunului Rai.

Acest ciclon tropical a smuls acoperișuri, a dezrădăcinat copaci, a doborât stâlpi de electricitate, a demolat locuințe din lemn și a inundat mai multe sate.

"Situația noastră este atât de disperată!", a declarat Ferry Asuncion, un vânzător stradal din Surigao, un oraș grav afectat de taifun. Oamenii de aici au nevoie "de apă potabilă și de hrană", a adăugat el.

Cel puțin 375 de persoane au fost ucise, peste 500 au fost rănite și alte 56 sunt date dispărute după trecerea devastatorului taifun Rai peste regiunile meridionale și centrale ale arhipelagului filipinez, potrivit Poliției naționale.

Alte 380.000 de persoane și-au părăsit locuințele joi, cu puțin timp înainte ca taifunul să atingă uscatul în regiunile centrale ale țării.

Această furtună deosebit de violentă a reamintit de "super-taifunul" Haiyan, care s-a abătut asupra arhipelagului asiatic în 2013. Acel ciclon, cel mai distrugător înregistrat vreodată în Filipine, a făcut peste 7.300 de morți și dispăruți.

Taifunul Rai a ajuns relativ târziu în Filipine în acest an, în condițiile în care sezonul cicloanelor tropicale se întinde, în general, din iulie până în octombrie.

Filipine dispune de un sistem de gestionare a catastrofelor naturale care îi avertizează pe rezidenți în legătură cu apropierea unei furtuni, fapt ce le permite populațiilor amenințate să se refugieze în centre de evacuare înainte ca ciclonul să atingă uscatul.

Noul taifun a lovit mai ales sectorul turismului, care întâmpina deja dificultăți majore în tentativele sale de redresare după pandemia de COVID-19.

Una dintre insulele cele mai grav afectate de taifunul Rai este Bohol - cunoscută mai ales pentru tarsierii săi, un mamifer lemurian prezent în arhipelag -, unde cel puțin 94 de persoane au murit, potrivit guvernatorului local Arthur Yap, care actualizează bilanțul victimelor pe pagina sa de Facebook.

"Insule devastate"

Distrugeri importante au fost constatate și pe insulele Siargao, Dinagat și Mindanao, cele mai afectate în cursul zilei de joi, când vânturile au bătut cu viteze de 195 de kilometri pe oră.

"Insulele Dinagat au fost complet devastate", a declarat duminică Jeffrey Crisostomo, directorul pentru presă din acea provincie, unde au fost înregistrate 14 victime.

Un mesaj S.O.S. a fost scris pe o stradă din orașul turistic General Luna de pe insula Siargao, unde practicanții de surfing și turiștii au sosit în număr mare înainte de Crăciun.

"Nu mai avem apă, ne confruntăm cu o penurie de apă, în prima zi au existat jafuri în cartierul nostru", a declarat Marja O'Donnell, proprietara unui complex hotelier din Siargao, pentru filiala din Filipine a postului de televiziune CNN.

Comunicațiile din mai multe zone ale regiunilor afectate au fost întrerupte, făcând încă și mai dificile eforturile echipajelor de salvare.

A fost întreruptă și alimentarea cu electricitate, afectând funcționarea stațiilor de pompare cu apă potabilă și a distribuitoarelor automatizate de bilete.

Mii de militari, polițiști, angajați ai Gărzii de Coastă și pompieri au fost trimiși în zonele afectate pentru a distribui alimente, apă și produse medicale. Autoritățile filipineze au trimis și utilaje pentru degajarea străzilor blocate de stâlpii de electricitate și copacii prăbușiți pe carosabil.

Însă unii dintre supraviețuitori se plâng din cauza reacției guvernamentale, pe care nu o consideră la înălțimea așteptărilor populației.

"Nimeni nu se arată pe aici, nu știu unde sunt politicienii și candidații la alegerile de anul viitor", a declarat Levi Lisondra, un pensionar din Surigao City, un oraș din extremitatea nordică a insulei Mindanao.

Președintele Rodrigo Duterte s-a deplasat în unele dintre zonele afectate sâmbătă și a promis un fond de ajutorare în valoare de 2 miliarde de pesos (35 milioane de euro).

Filipine, una dintre țările cele mai expuse în fața riscurilor generate de schimbările climatice, se confruntă cu aproape 20 de furtuni tropicale și taifunuri în fiecare an, care distrug recolte, clădiri și infrastructuri în multe regiuni ale sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău