Filipine | Peste 30 de morți și zeci de dispăruți în urma trecerii taifunului Rai

  • 18 Decembrie 2021 15:50
Filipine | Peste 30 de morți și zeci de dispăruți în urma trecerii taifunului Rai

Rai, cel mai puternic taifun care s-a abătut asupra arhipelagului Filipine în acest an, a făcut cel puțin 33 de victime, iar alte zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, au anunțat sâmbătă autoritățile din această țară asiatică, potrivit AFP.

Bilanțul deceselor a crescut după ce oficialul responsabil pentru răspunsul la dezastre din provincia centrală Negros Occidental a confirmat moartea a 13 persoane, majoritatea prin înec, și dispariția altor 50 într-o zonă afectată de inundații.

"Am început să îndemnăm oamenii să își părăsească casele încă de miercuri, dar mulți au fost reticenți în a pleca", a declarat Salvador Mesa pentru AFP, potrivit Agerpres.

Rai este cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine în acest an. Taifunul, cel de-al 15-lea care lovește anul acesta arhipelagul asiatic, a atins coasta estică a țării în cursul zilei de joi și s-a abătut apoi asupra provinciilor centrale și sudice în noaptea de joi spre vineri.

Rai a fost inclus în categoria "super-taifunurilor", echivalentul uraganelor de categorie 5 din Statele Unite, atunci când a atins uscatul joi, pe insula turistică Siargao, însoțit de vânturi care atingeau viteze de 195 de kilometri pe oră. Vineri, viteza vânturilor acestui taifun a scăzut la 155 de kilometri pe oră, potrivit Agenției de meteorologie din Filipine.

Rai este un taifun care s-a format deosebit de târziu în actualul sezon al cicloanelor și furtunilor tropicale. Cele mai multe dintre cicloanele tropicale din Oceanul Pacific se formează între lunile iulie și octombrie.

Oamenii de știință au avertizat de mai mulți ani că taifunurile au devenit tot mai puternice și au crescut în intensitate pe măsură ce încălzirea climei provocată de activitățile umane s-a accelerat.

Statul Filipine - unul dintre cele mai vulnerabile în fața schimbărilor climatice - este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine a fost Haiyan, care a provocat moartea sau dispariția a peste 7.300 de persoane și a determinat strămutarea a peste 4 milioane de locuitori în noiembrie 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău